Alegeri prezidențiale 2019 | A început votul în străinătate

Politic

A început procesul de votare pentru alegerea președintelui! Desigur, pentru românii din străinătate care au optat pentru această variantă. Este o premieră pentru diaspora să își aleagă președintele prin poștă. Românii din străinătate așteaptă nerăbdători buletinele de vot ca să pună ștampila pe candidatul preferat.

41.000 de români s-au înregistrat să voteze prin corespondență la scrutinul pentru alegerea președintelui țării. Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente ei vor primi plicurile cu buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin până la jumătatea lunii octombrie.

Pentru turul doi se va folosi același buletin pentru că nu e timp suficient să fie distribuit unul nou, cu finaliștii.

Reprezentanții Poștei Române au declarat pentru TVR că expedierea plicurilor a început pe 30 septembrie, iar până acum au fost trimise peste 27.000 de plicuri. Câtre destinațiile îndepărtate au plecat primele apoi spre Marea Britanie, unde  numărul de votanți români a depășit 10.000.

Potrivit legii, alegatorii trebuie să expedieze ori să ducă personal plicurile sigilate  la misiunile diplomatice aflate la cea mai mică distanță de domiciuliul lor. Până pe 7 noiembrie trebuie să fie înregistrate toate la Biroul Electoral Central.

Votanții  sunt sfătuiți să urmeze cu atenție instrucțiunile primite în plic și să consulte siteul www.votstrainate.ro. Alegătorii al căror plic nu va fi înregistrat, din diferite motive, vor fi anunțați prin SMS ori email și vor putea vota la cea mai apropiată secție.

444 sunt confirmate până acum în afara țării.

Pentru prima dată, românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a trei zile:  8, 9, 10 noiembrie, primul tur şi 22, 23, 24 noiembrie2019, al doilea tur de scrutin.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.