Alegeri prezidenţiale | Ghidul votantului: Cine are drept de vot şi în ce secţii puteţi merge

Social

Cetăţenii români care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, pot vota la prezidenţialele de anul acesta, dacă nu au restricţii impuse de justiţie.

Când se votează

În data de 10 noiembrie va avea loc votul în ţară la alegerile prezidenţiale, între orele 07.00 şi 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, tot în intervalul orar 07.00 – 21.00.

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la prezidenţiale indiferent dacă sunt domiciliaţi, rezidenţi sau turişti în statul respectiv.

Votul în diaspora se va desfăşura vineri, 8 / 22 noiembrie, între orele 12-21, sâmbătă, 9 / 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 şi duminică, 10 / 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 pentru primul, respectiv al doilea tur de scrutin.

Unde se votează

Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu şi cei care au fost omişi din lista permanentă a secţiei de votare pot merge la orice secţie din ţară, prezenţa lor la vot fiind înregistrată pe o listă suplimentară.

De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot vota la altă secţie de votare decât cea unde au fost arondaţi.

Pentru alegătorii din ţară care nu pot fi transportaţi din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cerere depusă cel mai târziu în preziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

Pot solicita urna specială şi persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cei care vor să afle la ce secție de vot pot merge să voteze, pot afla răspunsul apelând la site-ul oficial al Registrului Electoral.

Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.

Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.

Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.

Astfel, pentru a afla răspunsul la întrebarea „La ce secție votez”, trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.

Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.

Cine nu poate vota

Ghidul alegătorului aflat în România sau în străinătate prevede că la prezidenţiale nu au dreptul de vot „debilii sau alienaţii mintal”, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

Pot vota persoanele reţinute sau deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situaţie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

Cum pot vota românii din diaspora

Cetățenii români pot vota în una din secțiile amplasate în străinătate indiferent dacă sunt rezidenți, domiciliați sau turiști, conform AEP.

Votul poate fi prin corespondență sau direct la una dintre secțiile de votare, unde românii pot vota dacă au asupra lor orice act de identitate valabil (buletin, pașaport sau carnet de serviciu militar).

Harta tuturor secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/maps/4083

Programul secțiilor de votare din diaspora Primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, ora 1 dimineaţa, ora Românei, vor putea să-și exprime votul. Potrivit mae.ro, programul secțiilor de votare este următorul: Vineri, 8 noiembrie – între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00 Sâmbătă, 9 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00 Duminică, 10 noiembrie – între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019:

Klaus Iohannis (susținut de PNL, președintele în exercițiu)
Viorica Dăncilă (PSD)
Mircea Diaconu (susținut de PRO România și ALDE)
Dan Barna (Alianța USR-PLUS)
Theodor Paleologu (PMP)
Kelemen Hunor (UDMR)
Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal)
Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională)
Viorel Cataramă (Dreapta Liberală)
John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română)
Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc)
Alexandru Cumpănașu (candidat independent)
Bogdan Stanoevici (candidat independent)

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.