ANCOM: persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de oferte telecom mai atractive

Social

ANCOM a dezbătut şi adoptat împreună cu industria, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ de ieri, decizia prin care sunt revizuite măsurile privind accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile de telefonie şi internet, astfel încât să răspundă cât mai bine cerinţelor specifice ale acestora. Având în vedere că este foarte importantă adaptarea ofertelor de comunicaţii la nevoile specifice pe care aceşti utilizatori le au, ANCOM a convenit cu industria revizuirea pachetelor tarifare în sensul creşterii numărului de minute, respectiv SMS-uri, precum şi a volumului de date incluse în aceste pachete. Ofertele vor fi disponibile publicului în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a deciziei.

Noutăţi pentru utilizatorii cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire

„Pachetele tarifare pentru serviciile de comunicaţii electronice la puncte mobile destinate persoanelor cu dizabilităţi vor avea un număr mai mare de minute, respectiv SMS-uri, dar şi un volum mai mare de date, comparativ cu beneficiile stabilite anterior”, a declarat Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM.

Astfel, în cazul utilizatorilor finali cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire, furnizorii de servicii de comunicaţii la puncte mobile vor fi obligaţi să asigure pachete care să conţină ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel naţional:
– un număr nelimitat de SMS-uri în reţeaua proprie şi 300 SMS-uri în alte reţele, la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA.

Totodată, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi:
– un volum de date de minim 3 GB şi un volum nelimitat de date pentru utilizarea serviciilor de interpretare video în limbaj mimico-gestual prin intermediul aplicaţiilor dedicate, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA;

Tariful total recomandat al pachetului este de 6 euro/lună, inclusiv TVA.

În prezent, persoanele cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire pot beneficia lunar de oferte cu un număr nelimitat de SMS-uri în reţelele proprii, de cel puţin 150 SMS-uri în reţelele naţionale şi, la cerere, un trafic naţional la internet mobil de minim 300 MB.
Noutăţi pentru utilizatorii cu dizabilităţi vizuale

Pentru utilizatorii finali cu dizabilităţi vizuale, pachetele puse la dispoziţie de furnizorii de servicii de comunicaţii la puncte mobile vor conţine ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel naţional:
– 2.000 minute în reţeaua proprie şi 500 minute în alte reţele la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA;

De asemenea, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi un volum de date mobile de 3 GB la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA.

Tariful total recomandat al pachetului este de 4 euro/lună, inclusiv TVA.

În prezent, persoanele cu dizabilităţi vizuale pot beneficia de oferte cu cel puţin 300 de minute naţionale şi, la cerere, trafic naţional lunar la internet mobil de minim 300 MB.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din Romania, prin promovarea concurentei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructura şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.