Angajații români vor avea noi tipuri de concedii și mai multe zile libere

Social

Permanent în căutarea echilibrului între viața profesională și cea personală, angajații români au un motiv în plus de bucurie. Vor avea la dispoziție noi tipuri de concedii și mai multe zile libere, astfel încât să se descurce mai ușor  la serviciu și acasă. Totul este prevăzut de o directivă europeană care trebuie transpusă până cel târziu în august 2022.

Directiva europeană prevede că angajații vor putea absenta de la muncă în cazuri de forță majoră, dacă aduc documente care justifică urgența. Își vor putea lua 5 zile de concediu din motive familiale. Iar tații vor avea 10 zile libere, nu 5 câte au acum, la nașterea copilului.

Practic, ce vom reuși prin această directivă va fi să creștem gradul de participare pe piața muncii a femeilor, părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire alte persoane, oferindu-le un program de lucru flexibil și dreptul la concediu pe motiv familial.

Țara noastră are la dispoziție aproape doi ani ca să schimbe legislația, așa cum cere directiva europeană.

Specialiștii în recrutare vorbesc deja despre apariția acestui trend în multe companii de la noi. Acestea oferă, de exemplu, program flexibil pentru angajați.

Autoritățile europene speră ca, prin noile prevederi, să aducă un echilibru între viața privată și cea profesională.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.