Românii au votat în număr mare cu Klaus Iohannis. În România, Viorica Dăncilă a ieşit pe primul lor în doar 5 judeţe. Judetul Cluj s-a clasat pe locul doi la nivel național, cu o prezență la urne de 62%. În cifre, asta înseamnă că peste 377 de mii de persoane au ieșit la vot. Comparativ cu turul I al alegerilor prezidențiale, prezența a fost mai mare cu aproape 3%.
În județul Cluj, cei mai multi votanți s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45-64 de ani. În ceea ce privește votanții cu vârste între 18 și 24 de ani, la urne s-au prezentat aproximativ 47 de mii.
La aceste alegeri mai harnice au fost femeile, pentru că din totalul de peste 377 de mii de votanți în Cluj, 52% au fost femei.
Și în alte județe din această regiune prezența a fost una foarte ridicată. Pe locul trei în topul național se clasează județul Sibiu, cu 58,1%, urmat de Brașov cu 56,6% și Alba cu 54,8%. Cea mai scăzută prezență la nivel național a fost înregistrată în județul Harghita, cu 22,8%.
Doar în câteva județe din țară s-a votat cu Viorica Dăncilă. Dintr-un total de cinci, patru sunt în Oltenia: Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman. Al cincilea este județul Giurgiu.
În Moldova, oamenii au ieșit la vot în număr mai mare față de primul tur, însă prezența este mult sub media pe țară.
În județele Moldovei, s-a înregistrat o prezență mai ridicată decât în primul tur de scrutin, dar în continuare aflată sub media națională. Din acest punct de vedere, conduce Vrancea, cu 47,42 %. Pe ultimul loc în privința prezenței se află județul Vaslui, cu 37,53%. De data aceasta, însă, nu mai este pe ultimul loc și la nivel național, ca în primul tur de scrutin.
Dacă analizăm, însă, prezența în orașele reședință de județ, constatăm că, în cele mai multe cazuri, aceasta este peste media la nivel județean. Un caz aparte este în Vaslui. În municipiu prezența a fost de 23,23 %. În Bârlad, însă, aceasta a fost aproape dublă, 44,99 %.
În municipiul Iași, prezența a fost peste media națională, 52,74 %. Printre cele mai aglomerate secții din Iași au fost cele din campusurile studențești, unde s-a votat mult și pe liste suplimentare. De exemplu, pe primul loc se situează Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Aici a fost o prezență de 155,73 %. Și în Suceava, cea mai bună prezență a fost la Universitatea „Ștefan cel Mare”, de 104,14 %.
Un procent record a fost în cea mai mică secție de votare din regiunea Moldovei. Aceasta a funcționat în localitatea Gorovei din județul Botoșani. Secția a avut înscriși pe listele electorale permanente doar 28 de alegători. Cu alți 24 de alegători care au votat pe listele suplimentare, prezența a ajuns la 157,14 %.
Dacă în primul tur de scrutin, Klaus Iohannis a fost pe primul loc în aproape toate judeţele Moldovei, excepție făcând judeţul Botoşani, unde conducea Viorica Dăncilă, de data aceasta, Klaus Iohannis a câștigat în întreaga regiune. Diferența este în continuare mică în județul Botoșani. În județul Iași, însă, Klaus Iohannis a câștigat detașat, reuşind să adune 66,21% , iar Viorica Dăncilă 33,79%. În municipiul Iaşi, Klaus Iohannis a obţinut 71,76% , iar Viorica Dăncilă – 28,24%.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.