Briefing de presă susținut de vicepremierul Raluca Turcan și șeful Cancelariei Prim-ministrului,Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern 19.08.2020

Social

Ionel Dancă: În ședința de guvern din această seară au fost adoptate câteva acte normative extrem de importante în ceea ce privește pregătirea noului an școlar.

Doamna viceprim-ministru Raluca Turcan vă va prezenta detaliile acestor acte normative. Doamna viceprim-ministru aveți cuvântul.

Raluca Turcan: Bună seara! În ședința de guvern de astăzi am adoptat o ordonanță de urgență care prevede decontarea prin Ministerul Fondurilor Europene a achiziției de 500.000 de tablete, achiziții făcute de către autoritățile publice locale sau Inspectoratele Școlare Județene, 500.000 de tablete necesare pentru începutul de an școlar, iar această achiziție este în valoare de o sută de milioane de euro. Așadar o sută de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, bani decontați către autoritățile publice locale. De asemenea, tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute de către autoritățile publice locale pentru materiale de protecție sanitară necesare în școli, iar aceste achiziții sunt în valoare de 50 de milioane de euro.

Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare în localitățile unde nu există apă curentă și canalizare. Aceste achiziții vor fi în valoare de 25 de milioane de euro și reprezintă un sprijin uriaș pentru copiii aflați în aceste comunități unde încă există restanțe uriașe din perspectiva asigurării condițiilor minime necesare la început de an școlar.

În același timp, tot în ședința de guvern de astăzi am adoptat un proiect de lege prin care deblocăm posturile pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ, pentru medicii și asistenții de Medicină Școlară și, de asemenea, pentru asistenții comunitari.

Tot în acest proiect de lege am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile școlare în situație de extindere epidemiologică în comunitate.

Aș vrea să tragem un semnal de alarmă și să solicităm Parlamentului României ca acest proiect de lege să fie dezbătut și aprobat în regim de urgență, este un proiect de lege extrem de important, guvernul a apelat la această modalitate de a emite acte normative tocmai pentru a nu exista pretexte de neconstituționalitate invocate de către cei cu care ne-am obișnuit că ne blochează activitatea guvernamentală și Parlamentul sperăm că va da dovadă de responsabilitate maximă și va pune acest act normativ ca o prioritate în asigurarea cadrului legal pentru începutul de an școlar.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.