Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei Prim-ministrului,Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern 19.08.2020

Economic

Vă voi prezenta alte acte normative aprobate în ședința de Guvern din această seară.

În domeniul economic, după ce a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea Programului „Prima Casă” și transformarea acestuia în „Noua Casă”, pentru extinderea categoriilor de beneficiari care pot accesa acest program de contractare, de achiziționare a unor imobile cu garanții de stat, prin intermediul sistemului bancar, în această seară au fost aprobate normele de aplicare ale Programului „Noua Casă”. Reamintesc, în acest caz vorbim despre două categorii de beneficiari, respectiv, cei care până în prezent erau în categoria beneficiarilor conform condițiilor din Programul „Prima Casă”, respectiv, credite de până la 70.000 de euro, cu garanții de stat de 50% și avans 5% pentru locuințe noi sau vechi, la aceștia se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care vor achiziționa imobile cu valori cuprinse între 70.000 de euro și 140.000 de euro, cu garanții de stat de 60% și avans de 15%. Acestea sunt condițiile pentru Programul „Noua Casă”, aprobate prin Hotărâre de Guvern în ceea ce privește normele de aplicare ale acestui program. Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, Programul „Noua Casă” este disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze imobile cu credite cu garanții de stat, vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde de lei, disponibil până la sfârșitul acestui an pentru acest program.

Un alt proiect important în domeniul economic – au fost discutate și adoptate prevederile privind Programul IMM Leasing, ca urmare a unor observații apărute pe circuitul de avizare, și modificările survenite în cadrul acestui program au fost aprobate și, practic, prin Ordonanța de Urgență adoptată în ședința de Guvern de astăzi forma finală a acestui Program IMM Leasing a fost aprobată și urmează să fie implementată după adoptarea normelor de aplicare și, ca urmare, Fondul Național de Garantare și Creditare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii va propune într-o ședință de guvern ulterioară normele pentru aplicarea acestui program și acesta va deveni operațional.

Alte proiecte de acte normative, tot pentru implementarea programelor de sprijin în domeniul economic, a fost adoptat Proiectul de Hotărâre de Guvern în ceea ce privește atribuțiile Comitetului interministerial de finanțări, garanții și asigurări al EximBank pentru derularea programului de creditare a companiilor mari.

Printr-o ordonanță de urgență, anterior, a fost modificat statutul EximBank pentru a permite administrarea schemei de garanții de stat și de ajutor de stat pentru creditarea companiilor mari, după modelul Programului IMM INVEST. După adoptarea ordonanței de urgență respective a fost nevoie de modificarea atribuțiilor Comitetului interministerial, la nivelul EximBank, astfel încât acest comitet să aibă atribuții în domeniul schemelor de garanții de stat și de ajutor de stat, practic, după adoptarea acestui proiect de hotărâre de guvern, programul de creditare a companiilor mari cu garanții de stat prin EximBank va trebui reglementat la nivelul normelor de aplicare și va putea deveni operațional.

O altă schemă de ajutor de stat, de această dată pentru aeroporturile care au suferit pierderi ca urmare a pandemiei, printr-un memorandum inițiat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a fost adoptată în această ședință de Guvern o schemă de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale cu un trafic situat între 200.000 și 3 milioane de pasageri pe an, aflate în subordinea unor județe, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19. Vorbim despre aeroporturile din Iași, Bacău,, Cluj, Craiova și Sibiu, care vor beneficia de o compensare a pierderilor în sumă totală de aproximativ 22 de milioane de lei. Facem precizarea că în cazul aeroporturilor cu un trafic mai mic de 200.000 de pasageri pe an au beneficiat deja de o schemă similară de sprijin, iar alte aeroporturi care se încadrează în categoria de trafic între 200.000 și 3 milioane de pasageri pe an au beneficiat, au accesat în mod individual astfel de scheme de compensare pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID-19. Practic, prin acest memorandum se creează cadrul legal pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență pentru acordarea unor ajutoare de stat acestor aeroporturi care nu au fost cuprinse în schemele anterioare de ajutor de stat sau nu beneficiază de o facilitate similară în prezent.

În domeniul agriculturii, așa cum a fost anunțat în deschiderea ședinței de Guvern, Ministerul Agriculturii a prezentat mai multe proiecte de ordonanță de urgență pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru mai multe domenii din zona fermierilor, zona crescătorilor de animale care au suferit pierderi ca urmare a pandemiei COVID-19. Astfel, au fost discutate în prima lectură și urmează după obținerea tuturor avizelor să fie aprobate în forma finală într-o ședință de guvern ulterioară mai multe scheme de ajutor de stat, după cum urmează. Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine – în acest caz vorbim despre o schemă de ajutor de stat prin care solicitanții pot beneficia de un ajutor de maxim 100.000 de euro pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID-19, bugetul acestei scheme este de 35,7 milioane lei şi numărul de beneficiari este de aproximativ 44.000. La fel, în domeniul creșterii porcilor, avem o schemă similară, cu un buget de 119 milioane lei, valoarea maximă a ajutorului este de 100.000 de euro per beneficiar. Şi pentru crescătorii de păsări schema de ajutor de stat are un buget de 109 milioane lei. Iar pentru cei din sectorul apicol schema beneficiază de un buget de 50 de milioane de lei, pentru aproximativ 24.000 de beneficiari. Mai multe detalii cu privire la modul de aplicare a acestui mecanism de sprijin vor fi comunicate după adoptarea lor în forma finală.

Tot în prima lectură, Ministerul Agriculturii a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au fost afectați de secetă. Aici vorbim de un număr de beneficiari de aproximativ 34.800. Valoarea totală a schemei este de 850 de milioane de lei, iar valoarea maximă a sprijinului este de 925 lei pe hectar. Toate aceste acte normative pentru acordarea unor ajutoare de stat în domeniul agricol au fost dezbătute în primă lectură și vor fi adoptate în forma finală după obținerea tuturor avizelor.

În fine, în domeniul infrastructurii, două proiecte de acte normative care vor duce la accelerarea ritmului de lucrări pe anumite proiecte de infrastructură de importanță strategică, vorbim despre autostrada Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea, Autostrada Transilvania, în această ședință de guvern a fost adoptat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru procedurile de expropriere pentru realizarea tunelului rutier cu profil de autostradă în zona Meseș din județul Sălaj, vorbim despre o lucrare extrem de complexă, cu o lungime de 2,8 km. După realizarea procedurilor de expropriere, practic, se vor putea realiza demersurile pentru finalizarea studiului de fezabilitate și, ulterior, contractarea lucrărilor pe acest proiect de infrastructură. De asemenea, o altă hotărâre de guvern pentru efectuarea procedurilor de expropriere a unor alte imobile, de această dată vorbim de Centura de ocolire Craiova, varianta Sud, și în acest caz vorbim despre un proiect de act normativ care are ca obiectiv accelerarea implementării proiectului de investiții pentru realizarea Centurii ocolitoare a municipiului Craiova.

În fine, un ultim act normativ pe care aș dori să îl prezint după ședința de guvern din această seară, este vorba despre un proiect de hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, din Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, pentru acordarea burselor de studiu pentru elevii etnici români din Ucraina, vorbim pentru anul școlar 2019-2020, vorbim despre o sumă de 6 milioane de lei, care va constitui un sprijin pentru elevii care au ca limbă maternă și studiază în limba română din Ucraina. Acestea au fost principalele acte normative aprobate în ședința de Guvern din această seară. Vă mulțumesc pentru atenție. O seară bună!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.