Buget Transporturi. Cei mai mulți bani sunt alocați pentru autostrăzi, calea ferată dar și pentru metrou

Economic

România stă bine la invesții. Momentan, doar pe hârtie! Ministerul Transporturilor mizează, anul viitor, pe un buget record de aproape 2,5 miliarde de euro, mai mare decât în 2019. Cei mai mulți bani sunt alocați pentru autostrăzi, calea ferată dar și pentru metrou. Asociațiile care militează pentru dezvoltarea infrastructurii susțin însă că marea provocare rămâne birocrația dar și modul în care vor fi cheltuiți banii.

România ar fi trebuit să aibă anul aceasta încă 100 de kilometri noi de autostradă. În realitate, până în acest moment, au fost dați în trafic doar 22, lotul 4 Lugoj-Deva. Anul viitor este și el plin de proiecte și promisiuni. Cei mai mulți bani din bugetul Ministrului Transporturilor, peste 120 de milioane de euro, vor fi alocați pentru construcția sectorului sudic al centurii Capitalei, tronson de 52 de kilometri. Autostrăzile Sibiu-Pitești și Transilvania sunt alte priorități.

Alocări de fonduri mari, peste 500 de milioane de euro, bani europeni și de la buget, sunt și pentru calea ferată Brașov-Sighișoara dar și pentru extinderea metroului bucureștean. Sunt peste 60 de milioane de euro pregătiți pentru legătura metroului cu Aeroportul Henri Coandă și peste 50 de milioane de euro pentru finalizarea metroului din Drumul Taberei.

În bugetul pentru anul viitor sunt mulți bani și pentru studii tehnice. De exemplu, pentru A8, autostrada care va lega Moldova de Transilvania pentru care a fost votată o lege în Parlament.

Sunt peste 700 de milioane de euro alocați și pentru intreținerea și repararea șoselelor. În prezent, peste 60% din rețeaua de drumuri are durata de funcșionare expirată, arată datele oficiale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.