Cabinetul Orban își angajează răspunderea pentru un set de cinci legi

Politic

Urmează o săptămână de foc pentru guvern și pentru parlamentari. Cabinetul Orban își va angaja răspunderea pentru un set de cinci legi. Executivul trebuie să stabilească și un calendar pentru viitorul buget, pe care l-ar vrea adoptat până la sfârșitul anului. Surse politice spun că și acesta ar putea fi trecut prin angajarea răspunderii, o premieră absolută.

Fără majoritate stabilă în parlament și presat de timp, guvernul Orban a decis să folosească de câte ori va fi nevoie procedura angajării răspunderii în parlament. Pentru început, pentru amânarea unor prevederi care ar bloca sistemul de justiție, cum ar fi pensionarea magistraților sau trecerea la completurile de trei.

Guvernul vrea să aplice aceeași metodă și pentru decontarea navetei elevilor și modificarea ordonanței 114.

Executivul și-a propus sa adopte și bugetul până la sfârșitul anului. Cum pare misiune imposibilă, surse politice spun că nu ar fi exclus ca și acesta să fie trecut tot prin angajarea răspunderii. Ar fi fără precedent, dar Constituția nu o interzice, spune chiar președintele Klaus Iohannis.

Legile vor fi adoptate astfel fără dezbateri și fără amendamente. Opoziția nu le poate bloca decât prin depunerea unei moțiuni de cenzură.

Metoda e contestată de liderul PSD Marcel Ciolacu, care o consideră nedemocratică și neconstituțională.

USR considera că, dimpotrivă, guvernul ar trebui să mărească lista legilor pentru care să-și angajeze răspunderea.

Primele cinci legi pentru care cabinetul Orban își va angaja răspunderea au trecut deja de prima lectură în guvern, iar marți va fi stabilit calendarul din parlament.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.