Cinci teatre din România prezente la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău

Divertisment

Cel mai ambiţios şi mai amplu eveniment al anului teatral din Republica Moldova reuneşte la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chişinău, în perioada 16-29 septembrie 2019, numeroase teatre cu spectacole în limba română, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale. Evenimentul marchează deschiderea stagiunii a 98-a a teatrului gazdă.

Evenimentul, aflat la cea de-a V- a ediţie, este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi Institutul Cultural Român prin reprezentanţa sa de la Chişinău, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale al României.

Deschiderea oficială a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti şi conferinţa de presă au avut loc luni, 16 septembrie 2019, în Sala mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, prezent la eveniment, a afirmat: „Reuniunea teatrelor naţionale româneşti nu ar fi posibilă fără sprijinul acordat de ICR şi nici fără hotărârea şi determinarea domnului Hadârcă, care este sufletul acestui eveniment.

Nu este uşor să organizezi un astfel de eveniment mai ales când ai ambiţia să creşti. Noi, ca finanţatori, suntem în situaţia în care aducem trupele de teatru, negociem cu ele şi plecăm întotdeauna de la premisa, că, aici la Chişinău, trebuie să vină la reuniunea teatrelor cele mai bune companii de teatru din România, cele mai bune piese, cei mai buni regizori, cei mai buni actori”.

Pe lângă spectacolele teatrului din Chişinău, iubitorii de limba română vor avea ocazia să participe la reprezentaţii ale teatrelor din România precum Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, cât şi la spectacole ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Naţional Târgu-Mureş (cu ambele trupe, română şi maghiară) susţinute financiar de către Institutul Cultural Român. De asemenea, vorbim şi despre spectacole ale Teatrului „B. P. Hasdeu” din Cahul, Centrului de Arte „Coliseum” din Chişinău, ale Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, dar şi ale Teatrului Naţional „Strija” din Serbia.

„Sunt foarte multe noutăţi de abordare, pe lângă integrarea unei expozitii de artă, este remarcabil faptul că pentru prima dată este invitat un teatru de limbă română, care nu este nici de pe un mal, nici de pe altul al Prutului, este vorba despre teatrul din Serbia, unde există o comunitate însemnată de români pentru care acea trupă de teatru în limba română are un rol foarte important în menţinerea identităţii naţionale”.

Programul evenimentului cuprinde conferinţe, concerte, expoziţii sau întâlniri cu regizorii şi actorii invitaţi, iar anul acesta românii din Chişinău se vor bucura de prezenţa unor mari artişti români, „orchestraţi” de tandemul Ion Caramitru – Petru Hadârcă (directorul Teatrului Naţional din Chişinău). Ca element de noutate, anul acesta sunt programate şi spectacolele de teatru radiofonic ale Teatrelor Radiofonice din Bucureşti şi Chişinău.

Suita de reprezentaţii a debutat cu spectacolul „Dosarele Siberiei” în regia lui Petru Hadârcă, iar programul continuă cu spectacolele teatrelor din România: „Noii infractori” a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în regia lui Ion Caramitru „Perfect compus” şi „Balul” ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, „Miroase a pradă” şi „Retroelectro” ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, „Dansul Delhi” al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, „Karamazovii”şi „Beţie” ale Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Tompa Miklos.

Organizatorii apreciază că ediţia de anul acesta este cea mai reuşită reuniune teatrală din punctul de vedere al numărului, al spectacolelor şi al noutăţilor oferite publicului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.