Dancă: Am sesizat CCR pe tema moţiunii de cenzură; cerem PSD să amâne votul după pronunţarea Curţii

Politic

Guvernul a sesizat CCR în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către Partidul Social Democrat şi cere PSD ca dezbaterea şi votul moţiunii să fie programate după pronunţarea Curţii, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Am sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare şi cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale. Pentru orice om normal la cap, sensul prevederilor constituţionale este foarte clar în ceea ce priveşte posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare. Toate prevederile constituţionale sunt în sensul garantării stabilităţii Guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia şi doar o interpretare abuzivă, aşa cum ne-am obişnuit din partea PSD-ului, poate înţelege că se poate depune o moţiune de cenzură, ori de câte ori doresc, într-o sesiune extraordinară”, a declarat Ionel Dancă, vineri, la CCR.

El a adăugat că, în al doilea rând, întreaga procedură de depunere a moţiunii de cenzură iniţiată de PSD este „virusată” de numeroase „vicii constituţionale”.

„Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moţiunii de cenzură, fără a vota şi adopta în plen ordinea de zi în ceea ce priveşte dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură, este contrar prevederilor constituţionale şi ale Regulamentului de funcţionare ale celor două Camere. Nu se poate prezenta o moţiune de cenzură într-o sesiune şi dezbate şi vota în altă sesiune parlamentară. Este o aberaţie juridico-constituţională care putea fi gândită doar de către PSD. În ciuda valenţelor juridice ale corifeilor din PSD care au speculat fiecare virgulă din Constituţie atunci când era vorba de salvarea unor infractori din PSD, de această dată se pare că întreaga procedură de depunere a moţiunii de cenzură a fost una superficială, făcută într-un demers politicianist, fără respectarea unor minime rigori constituţionale”, a spus Dancă.

Şeful Cancelariei premierului a punctat, în context, că textul moţiunii de cenzură reprezintă „o serie de minciuni, de la un cap la altul, fără nicio legătură cu realitatea”.

„Este clară intenţia PSD-ului de a provoca haos în România, aşa cum au făcut-o încă de la începutul pandemiei, sabotând orice acţiune a Guvernului, lăsând Guvernul fără instrumentele legale necesare pentru a putea combate răspândirea infecţiilor cu coronavirus, sabotând acţiunea Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea numeroaselor măsuri de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de efectele provocate de criza sanitară. PSD este, pur şi simplu, un partid de piromani, dau foc la ţară şi se uită cu satisfacţie cinică, cum Guvernul, pe post de pompier, trebuie să stingă focul. Nu au nicio logică în toate acţiunile lor politice, în momentul de faţă cui i-ar folosi ca ţara să nu aibă un Guvern cu puteri depline, în condiţiile în care criza sanitară nu s-a încheiat, situaţia economică este una dificilă şi Guvernul a adoptat un program de relansare economică şi de investiţii care să ducă la dezvoltarea economică a ţării şi să ajute la relansarea economică a României „, a declarat Dancă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.