Centrele de colectare şi procesare a plasmei umane reprezintă soluţia pe termen lung, a declarat marţi, la o dezbatere, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun.
„Imunoglobulinele, aşa cum ştiţi cu toţii, sunt esenţiale pentru pacienţii diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare şi nu numai. (…) Ne amintim cu toţii de criza imunoglobulinei pentru care s-au găsit soluţii pe termen scurt. Din nefericire, sistemul de sănătate românesc este dominat adesea de crize, iar soluţiile cu impact pe termen scurt nu fac decât să tergiverseze problemele. (…) Centrele de colectare şi procesare a plasmei umane reprezintă soluţia pe termen lung”, a spus Păun, la Parlament.
Potrivit acesteia, drepturile pacienţilor sunt mai bine reprezentate atunci când asociaţiile de pacienţi sunt parte din reţele europene şi mondiale.
Preşedinte Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, Otilia Stângă, a afirmat că în ultimii ani consumul de imunoglobulină a crescut cu aproximativ 8-10% pe an.
„Consumul de imunoglobulină a crescut cu aproximativ 8-10% an pe an în ultimii cinci ani. Am datele până în 2017. Creşterea consumului de datorează atât creşterii numărului de persoane cu imunodeficienţe primare diagnosticate, precum şi datorită creşterii speranţei de viaţă, datorită tratamentului corect, descoperirii unor noi indicaţii pentru imunoglobulină. Se foloseşte în tot mai multe afecţiuni. (…) Avem nevoie de o rezolvare rapidă să găsim soluţii cât mai rapid pentru a se colecta plasmă”, a spus reprezentantul ARPID.
Potrivit acesteia, peste 70% din cantitatea de plasmă produsă la nivel mondial provine din Statele Unite. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.