Dancă: Sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase va fi 25% din salariul de bază minim brut pe ţară

Economic

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, miercuri, că sporul pentru condiţii vătămătoare şi periculoase va fi acelaşi pentru toţi angajaţii din sistemul public şi va reprezenta 25% din salariul de bază minim brut pe ţară.

„O altă serie de prevederi au fost incluse în proiectul de lege privind modificarea OUG 114 şi pentru completarea şi modificarea unor acte normative ca urmare a noii strategii fiscal-bugetare aprobate de Guvern. Regimul detaşărilor a fost reglementat prin acest proiect de lege, astfel încât nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. De asemenea, a fost regândit modul de alocare a sporului pentru condiţii periculoase şi condiţii vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară”, a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, argumentul care a stat la baza acestei prevederi are în vedere „eliminarea discriminărilor produse în mod artificial între diferite categorii de angajaţi expuşi în aceeaşi măsură condiţiilor de muncă periculoase sau vătămătoare”.

„În aceleaşi condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare angajaţii trebuie să beneficieze de acelaşi spor care are o raportare la salariul minim brut pe ţară, nu se mai raportează la cuantumul salariului de bază al angajatului, ci este un procent fix din salariul minim brut pe ţară”, a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă măsură din acest proiect este îngheţarea în 2020, la nivelul aferent lunii decembrie 2019, a indemnizaţiilor pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate.

„Indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de merit se păstrează la nivelul anului 2019. Beneficiarii dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau pentru pensie anticipată, atât din sistemul public de pensii, cât şi din alte sisteme reglementate prin legi specifice, nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate în cadrul instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare al autorităţilor şi instituţiilor publice în care sunt angajaţi cu contract de muncă. Prevederile legate de cumulul pensiilor cu salariul nu se aplică pentru persoanele care au durata mandatului stabilită prin Constituţie”, a explicat Dancă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.