Eugen Tomac, discuţii cu premierul; temele au vizat mărirea numărului de parlamentari în Diaspora şi alegerea primarilor în două tururi

Politic

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că a discutat, la întrevederea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban la Palatul Victoria, despre nevoia măririi numărului de parlamentari pentru Diaspora, introducerea în lege a alegerii primarilor în două tururi de scrutin, extinderea reţelei naţionale de gaze, situaţia din Republica Moldova, dar şi alte chestiuni care ţin de protocolul semnat între PMP şi PNL.

„Am fost invitat de premier să avem o discuţie despre buget şi despre protocolul pe care PMP l-a semnat înainte de învestirea Guvernului. Sunt câteva urgenţe pe care le-am trecut în revistă. În primul rând, cred că este esenţial să ţinem cont de semnalul pe care l-au tras cetăţenii la alegerile prezidenţiale. Am discutat despre nevoia de a mări numărul de mandate pentru parlamentarii români din Diaspora, cetăţenii români de peste hotare trebuie reprezentaţi şi premierul este de acord cu această chestiune şi sunt convins că în următoarea perioadă vom găsi o soluţie astfel încât să existe o reprezentare proporţională cu numărul celor care sunt prezenţi peste hotare, pentru că şi ei fac parte din corpul naţiunii române”, a declarat Eugen Tomac, joi, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.

Preşedintele PMP a adăugat că o altă temă de discuţie a fost legată de nevoia introducerii în lege a prevederii privind alegerea primarilor din două tururi.

„Este un proiect la care PMP ţine enorm şi, de altfel, sunt 3 proiecte de lege în Parlament la această oră, iar proiectul propus de PMP a fost adoptat de Senat tacit, deci există şanse mari ca acest lucru să se realizeze, ne-a asigurat de sprijinul PNL în ceea ce priveşte implementarea acestui proiect şi adoptarea lui în Parlament”, a afirmat Tomac.

El a mai spus că au fost discutate şi chestiuni care sunt cuprinse în protocol.

„Pentru noi este esenţial şi asta a fost primul subiect pe ordinea de zi şi anume elaborarea unui plan cu privire la extinderea reţelei de gaze către cetăţeni, dor 33% din gospodăriile româneşti au acces la reţeaua naţională de gaze. Este esenţial ca Guvernul, împreună cu Comisia Europeană, să găsească soluţii pentru a implementa un astfel de program pentru a extinde reţeaua de gaze către populaţie. Nu putem trăi în condiţii pe care românii le aveau şi acum 100 de ani, deci trebuie să le oferim românilor acest confort şi pentru noi este o prioritate”, a spus Tomac.

Preşedintele PMP a precizat că discuţiile au vizat şi situaţia din Republica Moldova. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.