Viorica Dăncilă: Democraţia înseamnă dezbatere. Klaus Iohannis sfidează românii, refuzând o dezbatere prezidenţială

Politic

Marţi seară, la Palatul Parlamentului, candidatul PSD la funcţia de preşedinte al României, Viorica Dăncilă, a invitat presa pentru o întâlnire deschisă, oferind un model prezidenţial de comunicare bazat pe transparenţă şi dialog liber.

În cadrul evenimentului cu tema „Democraţia înseamnă dialog. Democraţia înseamnă dezbatere”, Viorica Dăncilă a prezentat o serie de realizări ale mandatului său de prim-ministru, în oglindă cu activitatea prezidenţială a lui Klaus Iohannis. Ulterior, Viorica Dăncilă a adresat un set de întrebări contracandidatului, alocând apoi cea mai mare parte a timpului pentru a răspunde la întrebările din partea presei.

Viorica Dăncilă a precizat că lipsa unei dezbateri prezidenţiale reprezintă o „carenţă gravă” a acestui proces electoral, criticând aroganţa candidatului Klaus Iohannis şi dispreţul său faţă de cetăţenii români. Candidatul PSD a subliniat că a invitat presa la discuţii libere – nu la discuţii controlate, precum Klaus Iohannis.

Liderul PSD a solicitat din nou contracandidatului său la funcţia de preşedinte să accepte o dezbatere faţă în faţă, astfel încât alegătorii să poată face comparaţia între realizările şi viziunile celor doi candidaţi.

Vorbind despre activitatea sa de politică externă, Viorica Dăncilă a declarat că în mai puţin de doi ani de zile a avut 41 vizite externe şi 100 de primiri la Bucureşti, în timp ce Klaus Iohannis a avut 25 de vizite externe şi 40 de primiri la Bucureşti – în cei aproape cinci ani de mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a arătat că mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene a fost unul de succes, infirmând predicţia lui Klaus Iohannis, care a declarat în noiembrie 2018 că ţara noastră nu e pregătită pentru o astfel de responsabilitate.

În ceea ce priveşte situaţia economică din perioada în care a fost premier, Viorica Dăncilă a punctat că România a ajuns a doua ţară din Uniunea Europeană în clasamentul creşterii economice, iar salariile şi pensiile au fost majorate. Prin contrast, preşedintele Iohannis a dezinformat cetăţenii în legătură cu starea economiei şi s-a opus majorărilor de pensii şi salarii.

În legătură cu realizările din domeniul sănătăţii, Viorica Dăncilă a vorbit despre dotarea spitalelor cu aparatură modernă, iar în legătură cu agricultura a amintit plata subvenţiilor în avans, programele pentru tomate şi pentru apicultură, dar şi deschiderea Casei de Comerţ Unirea pentru agricultorii români. În opoziţie cu realizările guvernamentale, preşedintele Iohannis a blocat un ajutor de stat de 30 de milioane de euro pentru fermieri.

După expunerea pe scurt a activităţii sale în perioada mandatului de premier, Viorica Dăncilă i-a adresat lui Klaus Iohannis câteva întrebări la care acesta ar trebui să dea răspunsuri în condiţiile în care cere voturile cetăţenilor pentru un nou mandat prezidenţial. Aceste întrebări s-au referit la încălcarea promisiunii făcute de Klaus Iohannis de a renunţa la imunitate, la eşecul obţinerii intrării României în Spaţiul Schengen, la jignirile pe care le-a adus membrilor şi simpatizanţilor PSD.

Viorica Dăncilă a răspuns apoi liber întrebărilor presei, care au acoperit o gamă variată de subiecte, precum relaţiile României cu Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia sau China, priorităţile mandatului prezidenţial, sprijinul pentru tineri, investiţiile din sănătate, respectarea Constituţiei de către preşedinte, dezvoltarea economică a ţării, relaţiile dintre puterile în stat, situaţia justiţiei, activitatea ei în perioada în care a fost europarlamentar.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.