Examenul de rezidențiat, în pericol să nu poată fi organizat pentru că nu există ministru la Educație! „Îi lasă fără venituri. (…) Nu mai sunt nici studenți ca să beneficieze de bursă şi nu vor deveni nici rezidenţi”

Social

Examenul de rezidenţiat, cel mai important în Medicină, este în pericol să nu poată fi organizat la timp pentru că nu există ministru la Educaţie. Mii de absolvenţi de Medicină, Stomatologie şi Farmacie ar trebui să susţină testul pe 17 noiembrie. Metodologia de organizare se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei. Studenţii le cer autorităţilor să găsească soluţii.

Ioan Mirea a terminat cursurile în această vară și vrea să devină medic psihiatru. Știe că bibliografia și metoda de evaluare pentru rezidențiat sunt neschimbate, așa că învaţă și 10 ore pe zi în ultimul timp.

Ioan Mirea, absolvent al Facultăţii de Medicină: „Nu ştim în momentul de față dacă înscrierile pentru examenul de rezidenţiat vor începe într-adevăr de pe data de 8, deci săptămâna viitoare, şi nu ştim numărul de locuri şi posturile scoase la concurs„.

Sunt însă decizii care trebuie aprobate în fiecare an înainte de examen de miniștrii Sănătății și Educației. Dar, în acest moment, la Educație nu avem ministru, din cauza blocajului politic. Studenții de la Medicină cer public să se găsească o soluție înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și la amânarea integrării pe piața muncii a mii de absolvenți de Medicină din România.

Teoretic, marţi ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de rezidenţiat la Direcţiile de Sănătate Publică.

Cei de la Educaţie spun că nu are cine să semneze acest ordin.

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor: „Îi lasă fără venituri. (…) Nu mai sunt nici studenți ca să beneficieze de bursă şi nu vor deveni nici rezidenţi. (…) Dacă ei întârzie cu două luni acum, vor întârzia cu două luni la terminarea rezidenţiatului și sistemul sanitar va beneficia de ei cu două luni mai târziu. (…) Va fi o pagubă pentru pacienţi în primul rând„.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii nu au comentat deocamdată situaţia.

Anul trecut, peste 6.000 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină au concurat pe aproape 4.650 de locuri.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.