Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice: Planul european de recuperare economică trebuie să fie pus în aplicare rapid și fără condiționalități inutile

Social

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a susținut marți, la reuniunea ECOFIN, poziția României ca viitorul fond de recuperare să fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 și să se concentreze pe marile priorități, inclusiv pe investiții, iar programul de sprijin pentru combaterea șomajului să fie implementat rapid.

„Ne dorim implementarea rapidă și flexibilă a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), care să le permită statelor membre care au nevoie de finanțare să utilizeze pe deplin această oportunitate”, a precizat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.

Acest instrument presupune o asistență financiară de până la 100 mld. euro, sub formă de împrumuturi și se adresează tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilității (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publică guvernamentală garantată și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile ar urma să fie de aproximativ 393 mil. euro.

În ceea ce privește un posibil fond de recuperare economică la nivelul UE, ministrul Finanțelor a arătat încă o dată că această criză fără precedent necesită un răspuns puternic și coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergență și condiții de concurență echitabile.

”Considerăm oportun ca fondul de recuperare să fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui să includă mai multe flexibilități și o anvelopă financiară mărită. Criteriile de alocare ar trebui să se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a transmis omologilor din UE că România se așteaptă la o abordare unitară în ceea ce privește instrumentele care se adresează atât statelor euro, cât și celor non-euro.
“Planul de recuperare economică trebuie pus în aplicare rapid, fără birocrație și condiționalități inutile, să se axeze pe marile priorități, pe investiții, pe necesitățile statelor membre mai puțin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important să punem accentul pe granturi” , a concluzionat ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor a participat marți, 19 mai, prin videoconferință, la reuniunea informală a Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), în care s-au schimbat opinii pe marginea măsurilor adoptate la nivelul UE în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Comunicarea Comisiei privind planul de acțiune în domeniul spălării banilor și combaterea finanțării terorismului, precum și rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de țară, publicate de Comisia Europeană în 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.