Instrumentul de urgență Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro, care va mări temporar capacitatea financiară a bugetului UE prin fonduri obținute de pe piețele financiare a intrat în dezbaterea celor 27 de miniștri de finanțe la videoconferința Consiliului Economic și Financiar (ECOFIN), din 9 iunie.
”Next Generation EU este un instrument de redresare economică ambițios, pe care trebuie să îl punem în practică rapid și eficient”, a spus ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.
Ca plusuri ale instrumentului propus de CE, Florin Cîțu a menționat ponderea granturilor (500 de miliarde euro), concentrarea pe principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și soluționarea acestora prin reforme structurale și investiții. Există însă și aspecte care mai necesită analiză și este crucial ca discuțiile să nu fie îndelungate, pentru a putea accesa fondurile cât mai curând posibil.
”Cheia de alocare pentru statele membre, calendarul de angajare a fondurilor, relaționarea cu Semestrul european și evitarea unui proces birocratic îndelungat, condițiile de restituire a împrumuturilor angajate de către Uniunea Europeană sunt, în opinia noastră, elemente care trebuie analizate cu atenție pentru ca instrumentul de redresare să își atingă scopul, iar rezultatele obținute să fie cât mai bune și mai echitabile”, a adăugat ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.
Next Generation EU este un instrument disponibil pentru o perioadă determinată, până în 2024, și va fi utilizat doar pentru măsurile de reacție la criză. Este structurat pe trei piloni, care acoperă un spectru larg de la investiții, reforme, redresarea pieței muncii, sprijin pentru IMM-uri și pentru recapitalizarea companiilor, tranziția spre o economie ecologică (inclusiv în agricultură), consolidarea securității în domeniul sănătății și pregătirea pentru eventuale crize sanitare etc.
Cele 750 de miliarde de euro vor fi împrumutate de pe piețele financiare de către UE prin Comisia Europeană, iar modalitatea de rambursare urmează să fie decisă. Circa 500 de miliarde de euro vor fi alocați sub formă de granturi, restul fiind împrumuturi ce pot fi acordate statelor membre în condiții de cost triplu A. Creditele luate de către UE pentru instrumentul de redresare Next Generation se propune să fie cu o scadență medie de 20 de ani și o perioadă de grație de 7 ani.
La finalul reuniunii Ecofin, Președinția croată a prezentat o informare cu privire la aprobarea concluziilor Consiliului referitoare la recomandările specifice de țară 2020 și la opiniile Consiliului privind programele de stabilitate sau de convergență.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.