FPTR impreuna cu Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) implementeaza primul standard recunoscut international

Social

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc impreuna cu Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) implementeaza primul standard recunoscut international sub egida IQNet, in vederea certificarii masurilor de igiena dispuse pentru evitarea si prevenirea infectarii cu bolile infectioase, inclusiv cu noul coronavirus, de catre toti operatorii economici din turism
Inca din luna aprilie, Comitetul Director al Federatiei Patronale din Turismul Romanesc a analizat solicitarile si propunerile membrilor sai cu privire la efectele si consecintele pe care ramura de activitate turism le poate avea in urma declansarii pandemiei globale.
In urma analizei, au fost evidentiate urmatoarele concluzii:
1.Cu certitudine industria turistica va fi una dintre cele mai afectate ramuri, cu prabusire rapida a veniturilor obtinute din activitatea de baza.
2. Relansarea activitatii turistice va fi dificila si pe o durata lunga de timp, pana cel putin la sfarsitul anului 2021.
3.Masurile directe ale Guvernului pentru industria hoteliera, cu exceptia somajului tehnic, vor fi implementate intr-un timp relativ lung, iar accesarea facilitatilor de catre agentii economici vor fi probabil restrictive si greu accesibile.
4.Un eventual tratament eficient impotriva SARS-CoV-2 nu poate sa apara mai devreme de sfarsitul anului.
5. Un vaccin eficient nu poate fi realizat inainte de primavara anului 2021.

Pornind de la aceste premise, s-a stabilit ca un factor determinant in relansarea optima a turismului, va fi castigarea increderii turistilor si implicit ai propriilor salariati, in masurile dispuse pentru incetarea raspandirii virusului.
Comitetul Director al FPTR a stabilit incheierea unui protocol cu Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii (SRAC), liderul pietei de certificare si evaluare a conformitatii din Romania de peste 25 de ani si unul dintre organismele importante din Europa Centrala si de Est, in vederea implementarii unui standard recunoscut international care sa certifice masurile impuse de legislatia romaneasca actuala si recomandarile organismelor internationale, specializate in domeniu.
Aceasta certificare independenta “Hello Hygiene”, recunoscuta international sub licenta IQNet (The International Certification Network), cea mai mare retea internationala, formata din cele mai importante organisme nationale de certificare, va da o siguranta deplina turistilor si angajatilor, prin faptul ca in unitatea respectiva s-au impus toate masurile necesare combaterii raspandirii virusului SARS-CoV-2. De asemenea, pentru agentii economici se vor reduce riscurile in ceea ce priveste responsabilitatea juridica.

Fiind cea mai afectată ramură de activitate din economia națională, agenții economici din turism fac eforturi foarte mari pentru a diminua impactul economic provocat de apariția noului coronavirus. Pentru a putea aplica normele protocolului, Comitetul Director al FPTR solicită Prim – Ministrului ca în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică, să dispună decontarea nerambursabilă printr-un grant special constituit a contravalorii măsurilor întreprinse cu privire la siguranța sanitară pentru câștigarea și menținerea încrederii turiștilor și angajaților. Propunem să se deconteze după un altgorim care să fie avizat de Direcția Generală Turism: 
– 375-400 euro / spatiu de cazare de 4 -5 stele sau margarete,
– 275-300 euro / spatiu de cazare de 2-3 stele sau margarete
– 200 euro / spatiu de cazare de 1 stea sau margareta
– structurile de alimentatie publica independente clasificate, in functie de numarul de locuri din certificatele de clasificare.
Standardul va fi implementat cu prioritate de structurile de primire turistice, clasificate de Directia de Autorizare Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si va fi disponibil pe site-ul www.iqnet-ltd.com , incepand cu data de 10.07.2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.