Informaţiile din ultima săptămână s-au adeverit, coaliţia guvernamentală s-a destrămat. Un partid din coaliţie a anunţat astăzi trecerea în opoziţie.

Politic

Începând de astăzi, Guvernul Dăncilă este un Guvern minoritar care nu mai are sprijin majoritar în Parlament. Evident că alegerile pentru Parlamentul European au arătat clar că acest Guvern nu mai are nicio legitimitate să guverneze, pentru că nu mai este sprijinit de cetăţeni. Iar astăzi, şi la nivelul Parlamentului, Guvernul Dăncilă nu mai beneficiază de sprijinul unei majorităţi parlamentare. Sigur că, dacă ar avea bun simţ, decenţă şi respect faţă de cetăţeanul român şi de voinţa exprimată de cetăţeanul român, premierul Dăncilă ar trebui să-şi depună demisia, iar PSD să plece de la guvernare. De mult nu mai contăm pe normalitate în comportamentul politic al PSD şi din acest motiv nu mă mai obosesc să-i cer demisia premierului Dăncilă pentru că ştiu că nu va face acest lucru, pentru că este rupt acest Guvern şi partidul care se agaţă cu ghearele să rămână la putere, sunt rupţi complet de realitatea societăţii româneşti şi nu mai au nicio legătură cu binele comun al românilor.

Astăzi, în Biroul Executiv, am luat decizia de a demara procedurile de depunere a unei moţiuni de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă. Am mandatat liderii grupurilor parlamentare să demareze toate negocierile cu toate grupurile parlamentare pentru susţinerea acestei moţiuni de cenzură, pentru că astăzi, ca urmare a retragerii unui partid din coaliţia guvernamentală, există pentru prima oară, în mod clar, o majoritate parlamentară care nu mai susţine Guvernul şi care, noi, îndrăznim să considerăm că se poate mobiliza pentru a determina căderea acestui Guvern.

Sigur că pentru reuşita moţiunii de cenzură, pe lângă Partidul Naţional Liberal, trebuie să vină alături de noi şi celelalte 5 formaţiuni care nu sunt la guvernare. De asemenea, vom încerca să obţinem sprijin şi în grupul minorităţilor.

Decizia pe care am luat-o este de a depune moţiunea de cenzură în momentul în care vom avea garanţia obţinerii a jumătate plus unu din voturile existente în Parlament, pentru ca să treacă această moţiune de cenzură.

Deci vom depune moţiunea de cenzură când vom avea peste 233 de semnături, ca o garanţie a unei majorităţi clare în susţinerea moţiunii de cenzură. Este necesară această măsură de precauţie, pentru că opoziţia are la dispoziţia sa o singură moţiune de cenzură pe sesiune parlamentară, un singur glonţ pe ţeavă şi trebuie ca această unică moţiune de cenzură pe sesiune parlamentară să fie folosită atunci când există cea mai mare şansă pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată.

De peste doi ani şi jumătate ne luptăm împotriva inepţiilor economice, împotriva absurdităţilor promovate la rang de normalitate, care au fost aduse în guvernare de o majoritate parlamentară care a minţit românii când s-au prezentat în campania electorală şi care odată ce a ajuns la putere a declanşat un asalt împotriva mediului privat, împotriva independenţei justiţiei, împotriva traiectoriei euroatlantice a României şi care prin toată acţiunea guvernamentală au reuşit să creeze un haos generalizat, o lipsă de autoritate a instituţiilor statului, să pericliteze viaţa, siguranţa şi prosperitatea cetăţenilor români.

Obiectivul nostru este foarte clar, de a pune punct cât mai repede posibil acestei guvernări dezastruoase pentru România. Fiecare lună de zi în care acest Guvern rămâne la putere pune în pericol perspectiva de dezvoltare a României, şansa fiecărui român de a trăi mai bine, de a beneficia de servicii de calitate din partea instituţiilor publice şi de a avea o garanţie că drepturile şi libertăţile îi sunt respectate.

Odată cu această moţiune de cenzură, apele se separă. Lucrurile sunt foarte simple şi le-am explicat şi cu ocazia altor moţiuni de cenzură. Cine este în opoziţie şi este împotriva Guvernului Dăncilă, susţine această moţiune de cenzură. Cine nu susţine această moţiune de cenzură înseamnă că, de fapt, sprijină cabinetul Dăncilă.

(Când începeţi să strângeţi semnăturile?)

Imediat cu debutul sesiunii parlamentare ordinare.

(Adică de săptămâna viitoare?)

Cu siguranţă!

(Victor Ponta vă acuză de joc dublu, nu înţelege raţiunile pentru care veniţi cu un astfel de demers, în condiţiile în care Viorica Dăncilă trebuie să vină din nou în faţa Parlamentului pentru a cere un nou vot pentru un nou Guvern?)

În conformitate cu prevederile constituţionale, pentru ca premierul să se ducă la preşedinte pentru o remaniere, în urma schimbării compoziţiei politice a cabinetului are nevoie de sprijinul Parlamentului.

Dar, nu există nicio prevedere constituţională care să stipuleze în mod expres şi clar, de asemenea, nu există nicio decizie a Curţii Constituţionale care să spună acest lucru, că în cazul în care premierul vine în Parlament să înlocuiască miniştrii ALDE cu miniştrii PSD şi nu primeşte votul Parlamentului, Guvernul cade. Nu cade, pur şi simplu, rămâne în funcţiune Guvernul. Probabil, trebuie să ajungem din nou la o sesizare a Curţii Constituţionale care să interpreteze situaţia creată şi asta nu face altceva decât să menţină în funcţiune Guvernul Dăncilă o bună perioadă de vreme.

Cine spune că respingerea restructurări guvernamentale reprezintă soluţia pentru dărâmarea Guvernului, înseamnă că nu a citit Constituţia sau, de fapt, încearcă să ţină cât mai mult în viaţă Guvernul Dăncilă.

(Dacă premierul îşi dă demisia văzând că nu are sprijin politic?)

M-am referit la acest subiect. Astăzi, Vasilica Viorica Dăncilă, chiar confruntată cu noua situaţie, şi anume aceea de Guvern care nu mai are sprijin majoritar în Parlament, a spus că merge mai departe.

Sigur că mi-aş dori să meargă cât mai departe de guvernare şi să reuşim ca prin moţiune de cenzură să punem capăt acestei guvernări. În rest, vă repet, un eşec al Guvernului în ceea ce priveşte votul în Parlament pentru remanierea guvernamentală, ca urmare a schimbării configuraţiei politice a Guvernului, nu duce, conform prevederilor constituţionale, la căderea Guvernului. Ori, ceea ce avem noi ca obiectiv este căderea Guvernului.

(Votul la o eventuală moţiune va veni după acest demers în Parlament al Guvernului, de a obţine un vot de încredere sau înainte?)

Moţiunea de cenzură o vom depune când vom avea numărul de semnături care să depăşească majoritatea parlamentarilor, adică peste 233 de semnături, ca o garanţie a faptului că există clar, la nivelul Parlamentului, voinţa ca acest Guvern să cadă.

(Pentru prima oară, în acest mandat, chiar sunt şanse ca PSD să plece de la guvernare. Vă gândiţi, în acest caz la anticipate?)

Am spus că Partidul Naţional Liberal este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării, dar că obiectivul nostru prioritar, referinţa noastră care este conformă cu tot ceea ce înseamnă democraţia, cu principiile legitimităţii în reprezentare, obiectivul nostru este să dăm din nou puterea cetăţenilor români să aleagă un nou Parlament, care este conform cu actualele opţiuni ale cetăţenilor români, care sunt total diferite faţă de opţiunile care există la nivelul Parlamentului. În condiţiile în care este posibilă această procedură de a ajunge la alegeri anticipate prin respingerea a două Guverne succesiv, acesta este obiectivul nostru politic

(Vă consultaţi cu domnul Iohannis? Preşedintele Iohannis are o astfel de intenţie?)

Când domnul preşedinte va avea o declaraţie de făcut, o va face. Fiţi convins că Partidul Naţional Liberal, care este în parteneriat cu preşedintele Iohannis ia nişte decizii, cu siguranţă aceste decizii sunt conforme şi cu viziunea preşedintelui.

(Domnul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că odată cu intrarea ALDE în opoziţie va susţine o astfel de moţiune de cenzură. Cum veţi iniţia discuţiile cu fostul coleg de partid? Ce îi veţi cere?)

Mi se pare o poziţie normală. Adică, atunci când anunţi că treci în opoziţie, să te comporţi ca un adevărat partid de opoziţie şi anume, să votezi împotriva acestui Guvern, să participi la o moţiune de cenzură împotriva acestui cabinet.

Sperăm ca toate formaţiunile politice care nu sunt în mod explicit în susţinerea Guvernului şi se comportă ca partide de opoziţie, să susţină această moţiune de cenzură. Şi vă repet, lucrurile sunt simple. Cine nu susţine această moţiune de cenzură, înseamnă că de fapt susţine cabinetul Dăncilă.

(Aţi discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis să luaţi această decizie de a începe noi negocieri pentru o nouă moţiune de cenzură?)

V-am dat răspunsul la această întrebare.

(Voiam să vă întreb dacă v-aţi consultat cu şeful statului?)

Partidul Naţional Liberal este în parteneriat cu preşedintele României într-o comunicare permanentă şi pe deciziile importante ne consultăm şi acţionăm în conformitate cu viziunea comună.

(Domnul Ponta spunea mai devreme că deşi PNL-ul iniţiază o moţiune de cenzură, nu are curajul să îşi asume o guvernare, de aceea, de multe ori, zic ei, că nu votaţi moţiunea de cenzură)

Aş prefera să nu răspund. Parlamentarii din partidul domnului Ponta pot să fie susţinători ai moţiunii de cenzură şi noi vom depune toate eforturile pentru a-i convinge să susţină această moţiune de cenzură. Ca atare, nu vrea să comentez declaraţia domnului Ponta.

(Cine îşi va asuma în PNL guvernarea într-o eventuală cădere a Guvernului?)

V-am spus că obiectivul nostru prioritar este organizarea de alegeri anticipate pentru că, repet, cetăţenii români trebuie să dobândească, din nou, puterea pentru a da un Parlament legitim, care să fie conform cu voinţa care există la ora actuală în societatea românească. Sigur că în funcţie de evoluţia lucrurilor, vom vedea dacă există posibilitatea de a declanşa alegeri anticipate, posibilitatea pe care noi o urmărim. Oricum, Partidul Naţional liberal este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării.

(Aţi discutat până acum personal cu preşedintele Klaus Iohannis despre alegeri anticipate în această perioadă?)

Ştiţi foarte bine că preşedintele, inclusiv în declaraţiile publice, a invocat posibilitatea alegerilor anticipate.

(În ultima perioadă întrebam dacă aţi discutat această variantă?)

Atât timp cât preşedintele a dat declaraţii pe tema asta destul de explicite, nu văd rostul întrebării.

(Totuşi, pentru a asigura succesul unei moţiuni de cenzură aveţi nevoie de voturi cat mai multe. UDMR nu a făcut nici un secret din faptul că nu va susţine nicio moţiune de cenzură care va duce la anticipate. Mai mult decât atât, UDMR a cerut întotdeauna soluţii clare de guvernare după un vot..)

La ultima moţiune de cenzură UDMR a fost alături de Partidul Naţional Liberal a semnat şi a votat moţiunea de cenzură. Declaraţiile date de liderul grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor în urma văicărelilor premierului Dăncilă, care îşi căuta posibili parteneri, au fost destul de clare, că UDMR nu are de gând să sprijine acest Guvern.

Ca atare, sigur, vom discuta cu reprezentanţii UDMR privind perspectiva acestei moţiuni de cenzură.

Repet, pentru reuşita acestei moţiunii de cenzură, este nevoie de participarea tuturor formaţiunilor care deţin parlamentari, adică, pe lângă cei 97 de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, care este principalul contributor şi, practic, partidul cel mai important din opoziţie, vom avea nevoie de susţinerea parlamentarilor din formaţiunile politice, care astăzi deţin parlamentari şi care nu sunt la guvernare.

(Şi-ar asuma PNL guvernarea alături de UDMR?)

Partidul Naţional Liberal este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării pentru un program de guvernare pe care îl susţinem şi cu parteneri care agreează viziunea noastră şi principalele obiective din programul de guvernare.

(La Senat cine va purta negocieri cu parlamentarii? Florin Cîţu, veţi schimba conducerea la Senat la Grup?)

Negocierile vor fi purtate cu reprezentanţii care deţin cele mai importante funcţii, la nivelul Camerei Deputaţilor şi Senatului. La Senat, negocierile vor fi purtate de oamenii cei mai reprezentativi, liderul grupului parlamentar şi vicepreşedintele Senatului iar la Camera Deputaţilor, în principal, vor fi purtate de liderul grupului parlamentar din Cameră şi de vicepreşedintele Camerei.

(Veţi avea o propunere pentru şefia Senatului?)

Este prematură această întrebare, încă nu am luat o decizie privitoare la şefia Senatului. Sigur că liderul grupului de la Senat şi cu vicepreşedintele Senatului vor discuta şi aceste lucruri. Dar, pentru noi, cel mai important lucru este să adunăm voturile necesare pentru a pune punct acestei guvernări dezastruoase.

Vă mulţumesc!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.