Iohannis: Mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate – da, îmi doresc alegeri anticipate. Vineri, întâlnire cu premierul pe această temă

Politic

Șeful statului a anunțat joi seară că se va implica personal în promovarea alegerilor anticipate. Pentru această temă se va întâlni chiar vineri cu premierul.

„Eu cred că sunt posibile (alegerile anticipate n.r.) și mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate”, a declarat Klaus Iohannis.

„Este evident că pentru a ajunge la anticipate cunoaștem prevederea constituțională. Este nevoie ca guvernul să fie demis sau să se retragă și după aceea este nevoie de două încercări nereușite de formare a unui nou guvern. Este evident moțiunea de cenzură o variantă prin care se poate inițializa acest proces. Dar, tehnic, și demisia este o metodă prin care se poate inițializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta, și cu premierul, și cu alții. Chiar mâine voi avea, aici, la Cotroceni, o discuție cu premierul Ludovic Orban și vom aborda aceste chestiuni”, a adăugat președintele.

„Domnul Orban, din câte știu eu, își dorește alegeri anticipate, așa cum le doresc și eu”, a conchis șeful statului.

„În această seară, președintele Klaus Iohannis a ținut practic să transmită că două teme importante pentru scena politică – alegerile anticipate, dar și alegerea primarilor în două tururi – vor intra ca priorități pe agenda guvernului și a PNL”, a precizat de la Palatul Cotroceni Ramona Avramescu, jurnalist TVR.

Se vorbește chiar de convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

„Klaus Iohannis pare să favorizeze soluția cu demiterea guvernului prin moțiune de cenzură. Președintele a spus că va încuraja guvernul să își angajeze răspunderea, aceasta fiind cea mai rapidă soluție pentru alegeri locale la primari în două tururi și s-ar rezolva astfel și chestiunea alegerilor anticipate, pentru că PSD amenință cu o moțiune de cenzură dacă executivul își va angaja răspunderea pentru alegeri în două tururi pentru primari”, a precizat Ramona Avramescu.

În oricare dintre variante, PNL are nevoie să adune o majoritate care să pice la vot, în plenul Parlamentului, două cabinete consecutive.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.