Lovin (ANCOM): Pieţele de comunicaţii electronice şi de servicii poştale au ajuns la o valoare cumulată de aproximativ 20 de miliarde de lei

Social

Valoarea cumulată a pieţelor de comunicaţii electronice şi de servicii poştale din România a ajuns la aproape 20 de miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei revin pieţei de servicii poştale, potrivit datelor prezentate, marţi, de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.

Statistica arbitrului pieţei locale telecom arată că, la jumătatea anului trecut, piaţa de comunicaţii electronice din România valora aproximativ 16,4 miliarde de lei şi cuprindea 32 de furnizori de telefonie fixă, respectiv opt furnizori de telefonie mobilă, din care patru în zona MVNO.

Numărul furnizorilor de acces la internet se situa la 529, din care 527 de Internet fix. În acelaşi timp, pe retransmisie TV existau, la jumătatea anului trecut, 135 de furnizori.

Pe segmentul serviciilor poştale, la data de 31 decembrie 2018, funcţionau 496 de furnizori autorizaţi, pe o piaţă estimată la circa 3,2 miliarde de lei.

În privinţa dinamicii traficului de acces la internet în reţelele fixe şi mobile, pe internet fix, în primul semestru din 2019, traficul mediu lunar pe cap de locuitor era de 27 GB, iar pe mobil de 3,4 GB.

La capitolul cotelor de piaţă ale furnizorilor de internet mobil, Orange era pe primul loc – cu 39%, urmată de Vodafone (24%), Telekom (19%) şi Alţii (18%).

Pe de altă parte, la internet fix, în funcţie de conexiuni active, RCS&RDS este lider cu o cotă de piaţă de 51%, urmată de Grupul Telekom (22%), UPC (12%) şi Alţii (14%).

Reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor specializate participă, marţi, la cea de-a 10-a ediţie a evenimentului PRIA Competition. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.