Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România din 2021

Social

Zecile de mii de șoferi care conduc mașini cu volan pe dreapta vor avea cheltuieli în plus. Vor fi obligați, printre altele, să mute volanul pe stânga, în caz contrar nu vor mai putea circula în România, cel mai probabil, începând cu anul viitor. Registrul Auto Român vrea să impună noi criterii de omologare a autoturismelor după Brexit.

Mașinile cu volan pe dreapta sunt tot mai greu de găsit în târgurile din București. Dealerii evită să le mai importe, iar proprietarii care vor să le vândă cer sume tot mai mici. Nici clienții nu se înghesuie să le cumpere.

Registrul Auto Român pregătește reguli noi pentru omologarea mașinilor cu volan pe dreapta după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie.

Noile prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2021, dacă nu va fi stabilită o perioadă de tranziție. Va crește siguranța în trafic, spun specialiștii.

Noile condiții de omologare vor aduce și cheltuieli în plus pentru zecile de mii de șoferi care au mașini cu volan pe dreapta. Mutarea volanului pe stânga și înlocuirea instalațiilor poate să coste de la 700 la peste 2.000 de euro, în funcție de model.

Numai anul trecut, în România au fost omologate aproximativ 20.000 de mașini cu volan pe dreapta. Numărul lor este cu aproape 10.000 mai mic decât în 2018, arată statisticile oficiale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.