Ministerul Apelor şi Pădurilor, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, lansează luni, 7 octombrie 2019, Concursul Naţional de desen „Supereroii lui Picurici”.

Divertisment

Competiţia este deschisă tuturor elevilor din clasele pregătitoare şi gimnaziu. Se vor premia cele mai bune 10 desene realizate de copii, pe temele propuse de organizatori, cât şi cele mai active 10 şcoli gimnaziale în efortul de educare a celor mici în direcţia protejării apelor.

Iniţiativa face parte din campania naţională de conştientizare „APA NOASTRĂ”, lansată la începutul anului 2019 de Ministerul Apelor şi Pădurilor în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Componenta educaţională reprezintă o preocupare importantă a campaniei, aceasta incluzând diverse activităţi atractive dedicate copiilor, care se vor derula până la finalul anului 2021.

Concursul naţional de desen se derulează în intervalul 7 octombrie 2019 – 31 mai 2020 şi include etape succesive de selecţie a participanţilor, pe două categorii de vârstă:
– Categoria nr. 1 – pentru elevi ai claselor pregătitoare şi I-III (vârsta: 6-9 ani)
– Categoria nr. 2 – pentru elevi ai claselor IV-VI (vârsta: 10-13 ani)

Prima etapă se adresează şcolilor gimnaziale, înscrierea acestora fiind deschisă în intervalul 7 octombrie – 8 noiembrie 2019, în limita a maxim 200 de şcoli, după principiul primului înscris.

Derularea concursului naţional de desen include mai multe faze de selecţie a celor mai talentaţi copii, la care publicul este invitat de fiecare dată să voteze lucrările preferate, afişate în Galeria Competiţiei disponibilă pe https://apanoastra.ro/concurs-supereroii-lui-picurici.

Fiecare din şcolile înscrise în concurs va desemna câte trei participanţi pentru fiecare categorie de concurs. Faza locală va reuni 1200 de lucrări realizate de tot atâţia elevi selecţionaţi de profesorii coordonatori. Dintre aceştia, pentru participarea în faza finală, vor fi aleşi 40 de copii la nivel naţional, câte 20 pentru fiecare categorie de vârstă. Aceştia se vor întrece în creativitate, dar şi claritate în exprimarea artistică a unei teme relevante pentru protecţia apelor, în cadrul probei finale a concursului programată pentru 30 mai 2020, la Bucureşti. Cei 10 elevi câştigători (câte cinci pe fiecare categorie), cât şi cele 10 cele mai active şcoli, vor fi premiate în cadrul festivităţii finale organizate la 31 mai 2020 la Bucureşti.

Premiile acordate elevilor constau în laptopuri, tablete, biciclete, participarea în tabere de vară din România, materiale pentru camping. Fiecare din cele 10 cele mai active şcoli este premiată cu un set de echipamente educative IT, constând în laptop, imprimantă, videoproiector şi ecran proiecţie.

Detalii privind derularea competiţiei şi Regulamentul Concursului sunt disponibile pe https://apanoastra.ro/concurs-supereroii-lui-picurici.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenţă, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului şi a apei freatice. Proiectul CIPN este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 90 de comunităţi locale.

Contact:
Ion Meţiu, Coordonator instituţional UMP CIPN, ion.metiu@map.gov.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.