Numărul dosarelor de recalculare a pensiilor întârziate a scăzut cu 50% în doar 2 săptămâni

Economic

Numărul dosarelor de recalculare a pensiilor care înregistrau întârzieri a scăzut la jumătate în ultimele 2 săptămâni, adică din momentul în care Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru, a solicitat Casei Naționale de Pensii Publice situația întârzierilor.

Astfel, dacă în 15.11.2019 erau 14.452 de dosare cu termene mult depășite față de cele 45 de zile prevăzute în lege, în prezent mai sunt în această situație 8.767 de dosare.

În ceea ce privește numărul total de dosare de recalculare nesoluționate, precizăm că astăzi, la nivel național, sunt în lucru 22.937 de dosare, față de 42.127 în 15.11.2019.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a arătat că există localități în care nu mai sunt dosare de recalculare întârziate, dar persistă o problemă serioasă în Alba, județ care înregistrează 43% din numărul total de dosare restante. Demnitarul a explicat că în acest județ există o problemă de corupție în care au fost implicați mai mulți angajați, dar că această situație trenează de 5 ani. În acest context, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru, a anunțat că urmează să clarifice situația managementului în vederea reducerii numărului încă mare de dosare întârziate: 3.771 din 8.767 înregistrate la nivel național.

Domnia sa a mai precizat că probleme sunt și în București, având în vedere că 20% din cifra restanțelor provine din Capitală.

”Lucrurile merg într-o direcție bună, dar suntem departe de ceea ce eu îmi doresc să se întâmple. Revin la dumneavoastră în 2 săptămâni, după ce voi ține în continuare în atenție modul în care se recuperează restanțele.  Dorința mea este să se ajungă exclusiv la situații excepționale, pe care sunt dispusă să le discut cu casele locale de pensii, ca să înțelegem cauzele. Mesajul meu este clar: nu încetinim ritmul, nu ne oprim, trebuie să ajungem la o reducere aproape de 0 și care să ne aducă în situația de a clarifica exclusiv cazurile excepționale. Eu cred că până la sfârșitul anului vom avea o situație clară asupra acestor situații care necesită o documentare suplimentară. Le anticipez a fi legate de anumite perioade de activitate în străinătate a persoanelor.”, a declarat Violeta Alexandru.

Demnitarul a mai anunțat că în ședința de Guvern de astăzi va atrage atenția asupra faptului că este nevoie de suplimentarea fondurilor la Casa Națională de Pensii Publice pentru a permite plata pensiilor care rezultă în urma recalculării.

”Faptul că am cerut respectarea termenului legal și m-am implicat personal pentru a cere  periodic situații privind modul în care se lucrează și modul în care se recuperează întârzierile, mi-a arătat o situație pe care o voi prezenta azi în ședința de Guvern. Este vorba de generarea, prin încheierea dosarelor de recalculare, a nevoii de a primi fonduri suplimentare în vederea acoperirii acestor costuri. Înclin să cred că problema, fiind cunoscută de mai multă vreme, pentru că sunt plăți întârziate de jumătate de an, de trei sferturi de an, de peste un an, a fost de fapt o strategie deliberată de prelungire a perioadei recalculării acestora, tocmai pentru că urmează să fie implicații financiare, pe care PSD nu a dorit să și le asume. Vreau să asigur toate persoanele care astăzi primesc decizii în urma procesului de recalculare că vor primi sumele la care au dreptul și că le voi reprezenta interesele legitime, astăzi, în ședința de Guvern. Voi solicita suplimentarea bugetului Casei Naționale de Pensii în vederea trimiterii banilor pe care îi merită pensionarii”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, demnitarul a anunțat că, începând de luni, va cere directorilor caselor de Pensii să își afișeze numărul de telefon pe site-urile instituțiilor, astfel încât să poată prelua sutele sesizări pe care pensionarii le fac acum Ministrului.

”Aceasta este o măsură prin care încerc să responsabilizez, pentru că avem în continuare o problemă de management. Dincolo de limitările sub aspect tehnic, dincolo de problemele de infrastructură pe care le rezolv, în paralel cu efortul pe care îl vedem astăzi, avem și o problemă de atitudine, avem și o problemă de mod de comunicare cu aceste persoane, cu modul în care explicăm acestor pensionari care sunt cauzele pentru care anumite termene sunt întârziate. Am foarte multe semnale de la pensionarii din București, care sunt tratați total nepotrivit de reprezentanții caselor locale și în aceste condiții mă folosesc atât de pârghiile instituționale, cât și de vizite inopinate.”, a avertizat Ministrul Violeta Alexandru.

În același timp, domnia sa a făcut apel la președintele, încă în exercițiu, al Casei Naționale de Pensii Publice să își lămurească situația, amintind că acesta a intrat în concediu medical imediat după numirea sa în funcția de ministru, iar acest lucru îngreunează accesul la explicațiile de care ministrul are nevoie pentru a înțelege cauzele disfuncționalităților din sistem.

Totodată, demnitarul a anunțat că are în vedere înlocuirea din funcție a președintelui CNPP.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.