Organizatorii Marşului pentru Păduri, solidari cu pădurarii în doliu

Social

Încă un pădurar a fost ucis. Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acţionează în domeniul forestier. Organizatorii Marşului pentru Păduri din 3 noiembrie 2019, Greenpeace, Declic şi Agent Green îşi manifestă solidaritatea cu lucrătorii silvici aflaţi în doliu.

Activiştii de mediu se declară extrem de îngrijoraţi de creşterea cazurilor de violenţă asupra pădurarilor la care asistăm în ultimii ani: peste 600 de silvicultori au fost agresaţi, 6 dintre ei au murit. Trebuie să înţelegem că la aceste riscuri suntem supuşi cu toţii: pădurari, activişti de mediu sau simpli turişti care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală.

Maramureşul este judeţul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistaţi 90.000 de metri cubi de lemn, şi acesta este doar vârful aisbergului. 90.000 mc nu pot ieşi din pădure cu căruţa. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură şi complicitatea autorităţilor.

Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanţate din furtul de lemn nu fac paşi în spate. Măsurile luate de autorităţi nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracţionalitatea din păduri este în creştere.

Cele trei ONG-uri resping sugestia directorului Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conform căreia sesizările, investigaţiile şi anchetele iniţiate de ecologişti privind tăierile ilegale ar „semăna violenţă în societatea românească, crescând riscurile la care sunt supuşi silvicultorii” (http://tiny.cc/Mihailescu). Pădurarii oneşti pot fi siguri că găsesc în organizaţiile de protecţia mediului parteneri dedicaţi şi un sprijin constant. Folosirea unui astfel de moment tragic pentru a arunca vina asupra celor care salvează pădurile de la distrugere este complet iresponsabilă.

Ecologiştii consideră că singura soluţie eficientă în înlăturarea acestor acte de violenţă este stoparea ilegalităţilor din pădure. Avem violenţă asupra celor ce apără legea pentru că în păduri activează o vastă reţea de oameni certaţi cu legea. Cauza acestor crime este, în mod evident, reţeaua infracţională din domeniul forestier, susţinută de milioanele de metri cubi de lemn care dispar anual din pădure. E firesc ca pădurarii să ceară dreptul la arme de apărare în contextul în care autorităţile par incapabile să gestioneze situaţia. Dar înarmarea pădurarilor nu este soluţia: violenţa naşte violenţă.

Organizatorii Marşului pentru Păduri sunt de părere că, în asemenea momente, ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să ceară acelaşi lucru autorităţilor: măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Aceste măsuri sunt clar descrise în manifestul Marşului pentru Păduri, care-i cheamă în stradă pe toţi cei ce iubesc pădurea.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.