Pentru prima dată de la Revoluție, avem sub 3 milioane de elevi

Social

Pentru prima dată de la Revoluţie, au început şcoala mai puţin de trei milioane de elevi. Experţii văd şi o oportunitate: calitatea ar putea creşte, cu mai puţini elevi. Ei avertizează însă că viitorul va fi sumbru, dacă statul nu va stimula natalitatea.

Sistemul electronic de evidenţă a eliminat practica unor şcoli care, pentru finanţare, declarau că au mai mulţi elevi decât cei care frecventau cursurile.

Avem cea mai mică populaţie şcolară de după 1990. La sfârşitul anului şcolar trecut, doar 2,8 milioane de preşcolari şi elevi mai erau înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Femeile amână să devină mame, iar familiile rar se mai încumetă să facă mai mult de un copil.

Dacă în ultimele trei decenii înainte de Revoluţie, când avorturile erau interzise, în România se năşteau câte 360 de mii de copii pe an, în medie, după 1990 natalitatea s-a prăbuşit. Anul trecut au fost aduşi pe lume doar 190 de mii de copii. Lună de lună, numărul naşterilor scade. În iunie am mai avut mai puţin de 15 mii de nou-născuţi vii.

Şi emigraţia masivă  a golit şcolile.  Au plecat mulţi dintre cei aflaţi la vârste fertile şi au făcut copiii peste hotare. Sau i-au luat cu ei pe cei născuţi în România. Tot mai mulţi îşi trimit copiii în şcolile de top din alte ţări.

Există şi părinţi care nu-şi dau deloc copiii la şcoală. Experţii văd în numărul redus de elevi o oportunitate pentru a îmbunătăţi calitatea.

Vor fi tot mai puţini elevi, dacă statul nu va lua măsuri, avertizează specialiştii.

Mai puţini elevi înseamnă şi mai puţini viitori angajaţi pe o piaţă a forţei de muncă aflată deja în criză.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.