Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat: „Odată cu vârsta pensionării, de fapt veniturile noastre vor scădea undeva cu cel puțin 50%, dacă nu chiar mai mult”

Social

Peste jumătate dintre angajați speră că vor avea un trai mai bun atunci când se vor retrage din activitate, arată un studiu. Cele mai mari așteptări sunt legate de pensiile private, nu și de pensia de la stat. Cu toate acestea, puțini salariați reușesc să facă economii.

În România, salariul minim net a crescut de aproape 4 ori – de la 390 de lei, cât era în anul intrării în Uniunea Europeană, la 1.346 de lei în prezent.

Paradoxal, numărul celor care pun bani deoparte scade. Doar o treime dintre cetățeni reușesc să facă economii, arată un studiu.

Deși suntem codași în Europa la capitolul economisire, așteptările angajaților sunt mari legate de pensii.

Raportul arată că încrederea în sistemul public de pensii scade. Cele mai mai așteptări rămân legate de evoluția Pilonului II. Dar câștigurile fondurilor de pensii private fluctuează: în 2018 au fost mai mici decât rata inflației, anul trecut mai mari.

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat: „Odată cu vârsta pensionării, de fapt veniturile noastre vor scădea undeva cu cel puțin 50%, dacă nu chiar mai mult. Deci din punctul ăsta de vedere, cred că, din păcate, constatăm niște așteptări nerealiste„.

Dragoș Cabat, economist: „Dacă au avut un salariu de, să zicem, 3.000 de lei, nu au cum să se aştepte să aibă o pensie mai mare de 1.200, eu știu, maxim 1.500 de lei. În cazul în care oamenii vor avea un serviciu mai bine plătit, cu un salariu mai mare, atunci sigur că şi contribuţiile la sistemele de pensii, atât cel public, cât şi cel privat, sunt mai mari„.

Pilonul III, al pensiilor facultative, nu este încă perceput ca o soluție viabilă. Doar aproximativ 500.000 de români contribuie astfel pentru suplimentarea veniturilor la pensie, în timp ce la pensiile obligatorii lasă bani în jur de 7 milioane și jumătate de persoane.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.