Conferință de presă susținută de premierul Ludovic Orban la Galaţi

Social

Reporter: Domnule prim-ministru, sunt foarte multe prefecturi din ţară care au luat decizia ca de mâine elevii să nu mai meargă la şcoală, pentru a pregăti mai bine perioada de vot. Vă întreb pe dumneavoastră: se va lua această decizie, să înceapă să oprească cursurile efectiv la şcoală de mâine sau de vineri?

Ludovic Orban: A fost organizat CNSU-ul online şi am avizat ordinul ministrului care va fi emis în cursul zilei de astăzi, prin care se va stabili modalitatea în care se procedează. Sigur, sunt necesare nu suspendarea cursurilor, ci organizarea în sistem online a cursurilor, pentru că şcolile în care se organizează localuri pentru secţiile de votare trebuie efectuate toate procedurile de protecţie sanitară, de dezinfectare, de nebulizare, de pregătire a sălilor şi după ziua votului, duminică, de asemenea vom avea nevoie se pare, două zile a rezultat după consultarea cu administraţiile locale. Ministrul educaţiei a organizat o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor, Asociaţiei Oraşelor, Asociaţiei Comunelor şi Asociaţiei Consiliilor Judeţene pentru a stabili de comun acord. Cel mai probabil vor fi două zile libere după ziua de vot de duminică, adică nu zile libere, ci va fi organizat învăţământul online.

Reporter: Eu vă întrebam de ziua de mâine, care este joi. Sunt unele prefecturi care au dat deja această decizie, cum e cazul Brăilei. Putem extinde la nivel naţional sau…

Ludovic Orban: Astăzi va fi emis ordinul ministrului educaţiei care va stabili regula.

Reporter: Deci şi joi sau nu? Asta vă întreb, mulţi copii ştiu că mâine merg la şcoală, de-asta vă întreb, suntem deja în miercuri.

Ludovic Orban: Nu cred că un prefect poate să ia o decizie fără emiterea ordinului ministrului Educaţiei. Ordinul va fi emis astăzi, din ceea ce ştiu, dar nu vreau să vă dau informaţii, Ministerul Educaţiei va face anunţul, dar din ceea ce ştiu eu era vorba numai de ziua de vineri să se organizeze cursurile online.

Reporter: Aceeaşi situaţie în Bucureşti, joi liber. Cine plăteşte concediul acelor părinţi, îşi iau pe banii lor concediu?

Ludovic Orban: Avem o ordonanţă de urgenţă care a stabilit modalităţile în care se efectuează plata către un părinte şi situaţiile în care se efectuează această plată. Ministerul Muncii este ministerul care implementează această reglementare şi va asigura plăţile necesare în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă.

Reporter: Domnule premier, aţi intrat într-o farmacie din Galaţi, aş vrea să vă întreb prima întrebare, dacă aţi întrebat dacă au Euthyrox. Şi a doua întrebare, dacă aţi luat în considerare producerea acestui medicament în România, astfel încât să nu mai existe astfel de situaţii.

Ludovic Orban: Cu siguranţă că am discutat acest subiect, dar intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine, există această intenţie. Acum trebuie să vă spun un lucru: cantităţile de Euthyrox sau substanţa echivalentă au crescut în ultimele șase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii s-a dat posibilitatea funcţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. În cazul ăsta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi din cauza asta s-a creat o criză, dar cantităţile raportat la cantităţile obişnuite la cantităţile achiziţionate, puse pe piaţă sunt mai mari. Eu am vorbit cu ministrul sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce-i rog pe pacienţi: să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să nu își facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România.

Reporter: În cât timp ar putea fi fabricat în România?

Ludovic Orban: Nu sunt specialist, nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare, acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate, de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Reporter: Domnule Orban, revenind la învăţământ, sunt profesori care nu ştiu sau nu vor să lucreze online. Ce facem cu ei?

Ludovic Orban: V-am dat răspunsul la această întrebare, ei trebuie să înveţe să predea online. Noi am făcut toată vara cursuri prin Casa Corpului Didactic, prin organizaţiile de profil care sunt acreditate să efectueze astfel de traininguri de îmbunătăţire a competenţelor digitale ale cadrelor didactice, continuăm constant realizarea acestor cursuri şi profesorii trebuie să se obişnuiască cu acest mod de predare, este greu de anticipat cât va dura pandemia, când se va descoperi vaccin. Este clar că învăţământul se va desfăşura în una dintre cele trei situaţii: cu copiii în clasă, în sistem mixt, hibrid – jumate, o parte în clasă, o parte acasă. Şi în sistem online în cazul în care o şcoală se află cum s-ar zice în scenariul roşu.

Reporter: Şi  faceţi, îi constrângeţi pe aceşti profesori? Sunt cazuri în care din 12 materii doar 4 sunt făcute online.

Ludovic Orban: Sunt obligaţi să înveţe să predea materia online.

Reporter: Ce înseamnă „sunt obligaţi?

Ludovic Orban: Este obligaţia cadrului didactic de a asigura transmiterea cunoştinţelor, în conformitate cu programa către copii, fie în clasă, fie online. Suntem într-o situaţie în care toţi trebuie să ne adaptăm, şi Guvernul s-a adaptat, şi administraţia centrală s-a adaptat, am încercat să trecem cât mai multe activităţi pe online, astfel încât să evităm aglomerări la ghişee, să evităm situaţii în care oamenii pot fi expuşi riscului de transmitere. Această adaptare trebuie să se producă în toate domeniile de activitate şi, evident, şi în educaţie.

Reporter: Ar putea fi sancţionaţi pecuniar dacă nu îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu?

Ludovic Orban: Până la sancţiuni ei trebuie să se adapteze, trebuie să-şi întărească competenţele digitale, trebuie să înveţe să transmită cunoştinţele şi online – asta este în misiunea cadrelor didactice, dreptul la educaţie al copiilor este un drept fundamental, cu care nu ne putem juca, iar cadrele didactice trebuie să se adapteze şi să transmită cunoştinţele prin mijloacele online în situaţiile în care trebuie să facă acest lucru.

Reporter: Cum vedeţi gestul profesorului de sport de la Oradea, care a incitat elevii să nu poarte mască la şcoală?

Ludovic Orban: Aici trebuie sancţionat, fără discuţie. Asta este o obligaţie legală, portul măştii în şcoală este obligatoriu, este principala formă prin care noi protejăm sănătatea copiilor noştri, iar dacă un cadru didactic incită copiii să nu poarte mască, după părerea mea trebuie să părăsească învăţământul.

Reporter: Colegul dumneavoastră, Bogdan Rareş, vorbea cu vreo două-trei săptămâni înainte despre oportunitatea ca toţi membrii secţiilor de votare din ţară să fie testaţi COVID înainte de alegeri. Credeţi că era sau nu oportună o astfel de măsură?

Ludovic Orban: Este foarte dificil de pusă în practică. Am mai auzit astfel de puncte de vedere. Deşi noi am crescut constant capacitatea de testare, actuala capacitate de testare pe are o avem în România este în jur de 32-33 de mii de persoane. Obligaţia centrelor de testare este aceea de a asigura testarea pentru cei care se află în situaţia de definiţie de caz, cei care au simptome, cei care fac deplasări, cei care au participat în situaţii în care a existat riscul de a se infecta cu coronavirus. Deci obligaţia centrelor este în primă fază de a testa, de a pune diagnosticul pentru cei care se află în definiţia de caz. Fiind o capacitate limitată, gândiţi-vă că în fiecare birou electoral de secţie de votare sunt aproximativ 11 reprezentanţi ai partidelor. Calculaţi şi dumneavoastră înmulţit cu câteva zeci de mii de secţii de votare, câte sunt pe teritoriul României, am ajuns la un număr extrem de mare, pentru că nu ar exista efectiv capacitatea de testare. Tocmai din acest motiv, în ordinul comun şi în hotărârea de guvern am prevăzut nişte măsuri care să reducă la maximum riscul de răspândire – obligaţia portului măştii, chiar să asigurăm măşti pentru reprezentanţii din birourile electorale ale secţiilor de votare, nu o singură mască, ci mai multe măşti; organizarea secţiilor de votare, astfel încât să existe distanţarea între membrii secţiilor de votare; obligativitatea dezinfectării, obligativitatea pentru fiecare votant care vine, când intră în localul secţiei de votare să-şi dezinfecteze mâna, astfel încât să nu contamineze ştampila, buletinul de vot, pe ce pune mâna. Toate lucrurile acetea le-am decis ca şi obligaţii tocmai cu acest obiectiv, de a reduce la maxim posibilitatea de răspândire. De altfel, în momentul în care încerci să testezi mai mulţi creezi discriminări, pentru că n-o să poţi să-i testezei pe toţi, nu ai cum, efectiv. Or, prioritar pentru noi este să-i testăm pe aceia pentru care există suspiciuni că nu pot fi infectaţi cu coronavirus, ca să diagnosticăm cât mai repede persoanele infectate, să putem dispune tratarea lor, să putem dispune prin anchetă epidemiologică persoanele cu care au intrat în contact, astfel încât să putem să luăm măsurile de carantinare, de izolare pentru toate persoanele care e posibil să fie infectate cu coronavirus.

Reporter: Domnule Orban, de la o vreme se vorbeşte din nou de spitale regionale. Pe zona Galaţi-Brăila există un demers concret în acest sens?

Ludovic Orban: E o discuţie mai demult legată de un spital regional la Galaţi-Brăila. Dacă îmi aduc aminte a şi fost prevăzut în Guvernul PNL, când era ministru Eugen Nicolăescu un astfel de proiect. El a fost abandonat, aşteptăm să treacă alegerile, aşteptăm să avem parteneri de discuţii şi vom relua această dezbatere legată de spitale regionale.

Reporter: Domnule prim-ministru, legat de combinatul Liberty Galaţi, dacă ştiţi ce garanţii a depus acesta pentru a obţine un împrumut de la Eximbank, ce se va întâmpla, dacă acest combinat, cel mai mare angajator din zonă, nu va reuşi să returneze acest împrumut şi dacă va avea nevoie…

Ludovic Orban: Dar de ce să nu reuşească să returneze?

Reporter: Staţi o secundă. Dacă va avea nevoie de ajutoare de la stat, statul român va condiţiona darea acestor ajutoare de păstrare a promisiunilor de investiţii?

Ludovic Orban: Deja Liberty Galaţi a intrat într-o schemă de ajutor de stat, este o schemă de ajutor de stat care a fost adoptată de guvernul nostru, care prevede, pentru a creşte competitivitatea produselor, rambursarea a 15% din costul certificatelor de CO2 pe anul 2019 şi 2020, este o schemă de…

Reporter: Şi trebuie să-şi păstreze un număr de angajaţi?

Ludovic Orban: Este o schemă de ajutor de stat care nu a fost folosită numai în România, este folosită şi în Germania şi în alte ţări, pe care noi am utilizat-o, tocmai din cauza faptului că OUG 114 a crescut artificial preţul la gaz şi la energie electrică, în special pentru consumatorii industriali şi a redus competitivitatea companiilor româneşti. Deja este beneficiar, ştiu că sunt în curs de negociere şi urmează să primească această parte de 15% din certificatele de CO2. De asemenea, ştiţi că noi şi avem un program de garantare, tot o formă de schemă de ajutor de stat, un program de garantare a creditelor pentru companiile mari. În ceea ce priveşte negocierile dintre Eximbank şi Liberty nu pot să vă dau detalii, dar în Eximbank orice decizie se ia este aprobată în CIFCA, un organism în care sunt reprezentate ministere şi entităţi de la nivel guvernamental, care vor analiza orice credit. Din punctul meu de vedere, Liberty Galaţi, Sidexul, Combinatul Siderurgic Galaţi este un combinat care trebuie sprijinit, este un combinat care poate fi competitiv, programul de investiţii gândit de echipa managerială este un program care se pliază pe politica europeană din cadrul Pactului Verde, de reducere treptată a emisiilor. Ştiţi că e vorba de construcţia unei centrale care să producă energie bazată pe gaz şi hidrogen, care va reduce foarte mult emisiile de CO2. Şi e vorba de o serie de alte parteneriate care sunt făcute între Combinatul Siderurgic Galaţi şi entităţi cum e Institutul de Cercetare de la Râmnicu Vâlcea. Noi susţinem practic programul investiţional al Liberty şi considerăm că acest combinat trebuie să se dezvolte, trebuie să se adapteze la noua politică europeană şi trebuie în continuare să asigure locurile de muncă şi suportul economic pentru municipiul şi judeţul Galaţi.

Reporter: Deci s-a cerut să garanteze locurile de muncă?

Ludovic Orban: Sunt în curs de negociere condiţiile de creditare.

Reporter: Există vreun protocol stabilit pentru persoanele aflate în izolare, acasă, pentru votare mă refer?

Ludovic Orban: Deci ei pot să ceară deplasarea, adică nu pot să ceară, au dreptul legal să ceară deplasarea urnei mobile. Toate persoanele care sunt infectate, indiferent că sunt tratate în spital sau au decis să se trateze în izolare la domiciliu sau în altă locaţie, de asemenea persoanele care au fost declarate persoane de contact în urma anchetelor epidemiologice, toţi au dreptul legal să voteze şi să ceară deplasarea urnei mobile până la domiciliul lor.

Reporter: Vor primi combinezoane cei care aduc această urnă mobilă?

Ludovic Orban: Combinezoane cel mai probabil vor primi numai dacă intră în secţiile din spital, unde sunt persoane internate care sunt infectate cu COVID, în spitalele suport, în rest, evident, vor avea mijloacele de protecţie, mască, mănuşi, astfel încât să aibă protecţia sanitară asigurată.

Reporter: Cum rămâne cu pensiile, aţi atacat la CCR decizia Parlamentului?

Ludovic Orban: Un atac la Curtea Constituţională nu se face de azi pe mâine. Ziua de ieri este o zi neagră în istoria economică a României, abia ce reuşisem să dobândim statutul de piaţă emergentă prin Bursa de Valori Bucureşti şi să dăm un semnal favorabil către toţi investitorii, către mediul economic şi financiar internaţional. A venit PSD-ul şi ne-a dat un ciocan în cap – României, nu mie – adoptând nişte modificări care deja generează efecte defavorabile pentru România. Simpla lor adoptare în Parlament înainte de a intra în vigoare deja generează efecte extrem de negative pentru economia românească. În ce ne priveşte, noi suntem un guvern responsabil, noi vrem să dezvoltăm România, noi vrem să asigurăm echilibrele macroeconomice şi nu vom accepta aceste decizii populiste, care riscă să împingă România spre faliment şi spre subdezvoltare. Noi avem un plan de relansare economică, un plan de investiţii, un plan de dezvoltare pe care-l vom pune în practică şi sunt convins că românii vor înţelege că de fapt PSD, prin ceea ce face în aceste zile, nu face decât să încerce să mai obţină nişte voturi nemeritate, că de fapt tot ceea ce fac ei face rău României şi până la urmă poate să conducă la o situaţie extrem de gravă. Pentru că dacă România nu se mai poate împrumuta sau se scumpeşte creditul, va fi din ce în ce mai greu să plătim tot. PSD-ul îşi doreşte probabil ca Guvernul să nu mai aibă bani să plătească salarii, pensii, investiţii, ajutoare către persoanele vulnerabile, ajutoare către persoanele cu vulnerabilităţi, asta vrea PSD-ul, de fapt. Este un cadou otrăvit care nu este determinat de buna intenţie a PSD-ului, ci este determinat strict de egoismul electoral, de comportamentul iresponsabil al acestui partid care a ţinut România pe loc 30 de ani şi care trebuie să plece din orice instituţie de putere.

Reporter: Mulţumim.

Ludovic Orban: Cu drag.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.