Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la evenimentul “România emergentă”, organizat de Bursa de Valori București

Economic

Ludovic Orban: Bună ziua! Mă bucur să fiu astăzi aici, într-un moment favorabil pentru evoluția economiei românești. Nu poate exista capitalism fără capital și fără piață de capital. Faptul că România, astăzi, trece la statutul de piață emergentă secundară arată o evoluție pozitivă a Bursei de Valori București, dar, din punctul meu de vedere, o evoluție încă timidă și, din acest motiv, intenția noastră, ca Guvern, este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a Bursei, a pieței de capital.

Sunt mai multe măsuri prin care vrem să dezvoltăm piața de capital din România: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail. De asemenea, dorim să lansăm noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul Bursei. Deja s-au lansat emisiuni de titluri de stat în valoare de 1 miliard de lei și 168 de milioane de euro.

Dorim să încurajăm, inclusiv prin măsuri de stimulare, chiar de natură fiscală, companiile private să se listeze la bursă, astfel încât să aibă posibilitatea de a-și diversifica sursele de finanțare. Dacă ne uităm la finanțarea companiilor, vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din țările dezvoltate în care o mare parte dintre finanțările companiei se realizează de pe Bursă. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest instrument fundamental pentru economia de piață, care este Bursa de Valori.

Închei prin a vă spune că în procesul de dezvoltare a pieței bursiere a apărut, din păcate, o lege pentru care nu pot să înțeleg rațiunea pentru care a fost adoptată, noi am și atacat-o la Curtea Constituțională, din păcate, nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acțiuni afectând procesele pe care le-am început de listare la Bursă a unor companii importante, cum este, de exemplu, Hidroelectrica.

E clar că actuala structură a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei legi, dar, după alegeri, obiectivul nostru este să modificăm această lege, pentru că noi vrem ca lucrurile să curgă firesc în continuare și să creăm dezvoltare economică, să generăm cu adevărat o dinamică economică și prin intermediul pieței de capital a Bursei de Valori.

Îi felicit pe cei care conduc Bursa de Valori, care au avut o activitate, să spun, într-un mediu nu foarte prietenos, care ne-a adus la acest rezultat favorabil, și le garantez că pot să se bizuie pe o cooperare cu guvernul, în beneficiul dezvoltării pieței de capital. Mulțumesc!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.