Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind votul în diaspora

Politic

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru facilitarea votului din diaspora, care se va putea aplica începând cu alegerile prezidențiale din noiembrie. Prevederile au fost susținute în Parlament de toate grupurile parlamentare, cu excepția UDMR, care s-a abținut.

Actul normativ introduce trei măsuri esențiale pentru facilitarea votului în afară granițelor: 3 zile de vot anticipat, prelungirea programului până la miezul nopţii în ultima zi dacă în secţia de votare mai sunt alegători, vot prin corespondenţă.

„Promulg astăzi, aici, acum legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a declarat şeful statului, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României de către reprezentanţii UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale.

El a precizat că legea reprezintă „un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea acestui drept de către toţi cetăţenii aflaţi la rând şi în secţia de votare chiar şi după ora 21.00”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.