Președintele Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament

Politic

La capătul unei zile de consultări cu reprezentanții tuturor formațiunilor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl desemnează din nou pe președintele PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de premier.

Președintele a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor politice din ultimele 24 de ore, subliniind din nou diferențele dintre guvernarea PNL și cea PSD.

„În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor. De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări”, a declarat Klaus Iohannis.

„După părerea mea, asta am spus și aseară, repet astăzi: soluția corectă, în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Și românii doresc să se miște lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate”, a susținut din nou șeful statului.

Klaus Iohannis a reiterat că alegerile anticipate sunt prima sa opțiune. În fața acestei soluții, unii reprezentanți ai partidelor parlamentare au subliniat că este nevoie de consultare internă.

„Până atunci, cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern. Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament”, a încheiat președintele.

Luni, Ludovic Orban ar urma să trimită în Parlament lista cu miniștrii, aceiași de până acum, și programul de guvernare, a explicat la Telejurnal Roxana Zamfirescu, jurnalist senior Știrile TVR.

Apoi, în două săptămâni, ar trebui să aibă loc ședința pentru votul de învestire.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.