Ministrul Bogdan Gheorghiu: Reorganizăm MCIN; se va numi doar Ministerul Culturii

Politic

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va fi reorganizat şi se va numi Ministerul Culturii, a anunţat miercuri ministrul Bogdan Gheorghiu.

„Se va numi Ministerul Culturii, după Hotărârea de Guvern de astăzi. Cel mai probabil astăzi va fi. Nu se va mai numi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, va fi doar Ministerul Culturii”, a spus Gheorghiu.

El a precizat că Departamentul Culte va funcţiona, în continuare, în subordinea premierului, la Secretariatul General al Guvernului.

„Nu intenţionăm să schimbăm acest lucru, pentru că eu cred că e o comunicare mai eficientă şi sunt atâtea probleme la Ministerul Culturii de rezolvat, încât nouă asta ne dă posibilitatea să ne aplecăm mai mult asupra altor aspecte”, a explicat ministrul.

Acesta a mai spus că intenţionează reorganizarea şi reprofesionalizarea Ministerului Culturii.

„S-a spus şi astăzi de o deprofesionalizare a ministerelor. (…) Din păcate, nu numai în acest minister, în general am înţeles că specialiştii au fost înlocuiţi de pile, de nepoţi, de tot felul de oameni fideli partidului-stat şi s-a preferat angajarea lor în detrimentul specialiştilor, pentru a se întări aparatul de partid. Şi acest lucru a dus la deprofesionalizarea ministerelor în general, în special la ministerul unde aceasta se evidenţiază mai mult, pentru că oamenii de cultură sunt mai uşor să îi citeşti că nu sunt de cultură”, consideră ministrul Gheorghiu.

Ministrul Culturii a menţionat că va pleda pentru reglementări salariale în instituţiile subordonate ministerului.

„Din păcate, Legea salarizării a dezavantajat foarte multă lume. Noi pledăm şi pentru acordarea statutului de cercetător celor care fac această muncă în muzee, dar nu li se recunoaşte acest statut. Şi sunt mai multe lucruri de reglementat în această Lege a salarizării, unde un artist e mai artist decât altul, doar prin prisma salariului pe care îl primeşte, deşi nu astfel trebuie evaluată munca unui om de cultură”, a mai declarat Bogdan Gheorghiu.

El a promis că se va „înconjura de specialişti pe fiecare domeniu”. „Oricât de bun ai fi pe un anumit domeniu cultural, nu poţi să acoperi întreaga paletă care ţine de Ministerul Culturii, de aceea secretul ţine de arta de a şti de ce fel de oameni să te înconjori”, a mai spus ministrul.

Acesta a participat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” la finalul sesiunii de deschidere a Conferinţei de conservare-restaurare „Doina Darvaş”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.