Adina Vălean a fost acceptată pentru funcția de comisar european de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Politic

Europarlamentarul liberal Adina Valean, propusă de guvernul Orban pentru funcția de comisar european din partea României, a fost acceptata de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru portofoliul Transporturilor.

Vălean a fost propusă pentru a ocupa această funcție, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan, ambii au susținut interviuri cu președintele ales și s-au descurcat bine, susțin aceleași surse.

Potrivit premierului Ludovic Orban, candidatul ales va fi audiat și în Parlamentul României, înainte de a răspunde întrebărilor în comisia de specialitate a Parlamentului European.

Între timp, la București, USR îl acuză pe Ludovic Orban că a încălcat acordul semnat săptămâna trecută și nu a consultat partidele înainte de a trimite la Bruxelles propunerea de comisar european.

Premierul se scuză și susține că a luat această decizie sub imperiul urgenței.

Vălean a fost propusă pentru a ocupa această funcție, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Ursula von der Leyen solicitase guvernului anterior și un candidat femeie.

Potrivit premierului Ludovic Orban, candidatul ales va fi audiat și în Parlamentul României, înainte de a răspunde întrebărilor în comisia de specialitate a Parlamentului European.

Fostul guvern Dăncilă a trimis până acum trei nume la Comisia Europeană, dar toate au fost respinse: Rovana Plumb a picat testul din comisii, iar Dan Nica și Victor Negrescu nu au ajuns  să fie audiați.

Purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Executivului UE a anunțat că președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcția de comisar european pentru Transporturi.

„România a transmis astăzi (miercuri – n.r.) două nume de candidați pentru postul de comisar. Ambii candidați au avut interviuri cu președintele ales și s-au descurcat bine. Președintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja președintele comisiei ENVI și este în prezent președintele ITRE. În cariera sa a acumulat experiență pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al mecanismului „Conectarea Europei” (Connecting Europe Facility – n.r.), prin care este susținută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei și serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a transmis purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei Europene, citat de Mediafax.

După ședința de guvern de miercuri, prima a noului executiv, premierul Ludovic Orban a anunțat că, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis, prezent la ședință,  Guvernul a decis să-i trimită președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, două propuneri pentru postul de comisar care îi revine României: Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

În conformitate cu prevederile legale, voi trimite către președinții celor două Camere solicitarea de a organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului fie pentru cei doi candidați, fie pentru candidatul care va fi decis de președintele Comisiei Europene, urmând să fie audiat când va stabili conducerea celor două Camere, a precizat Orban.

Adina Vălean este la al treilea mandat de eurodeputat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.