Programul „Cornul și laptele” mai întârzie. Din cauza contestațiilor, zeci de mii de elevi vor fi afectați

Social

Începutul anului școlar ar trebui să însemne automat și debutul programului „Cornul și laptele” în școli. Însă există județe unde copiii se vor baza exclusiv pe pachetelul adus de acasă. Și asta pentru că autoritățile fie nu s-au preocupat să organizeze din timp licitațiile, fie acestea au fost contestate. Cei mai afectați sunt micuții din familii sărace care depindeau de această sursă de hrană.

În județul Brăila aproape 30.000 de elevi vor fi nevoiți să vină la școala cu pachet de acasă cel puțin în următoarele două luni. Licitațiile pentru achiziția produselor alimentare au fost contestate în instanță. Cei mai afectați vor fi copiii din mediul rural.

De vină sunt birocrația și legislația deficitară, spun autoritățile locale. La Brăila valoarea contractului de furnizare pentru corn, lapte și mere este de aproximativ 12 milioane de lei pentru doi ani.

Și în județul Bacău 50 de mii de elevi şi preşcolari nu beneficiază de programul „Cornul și laptele”. Licitaţia începută în aprilie nu s-a încheiat încă. Reprezentanţii Consiliului Județean spun că produsele ar putea ajunge în şcoli şi grădiniţe cel mai devreme în luna decembrie.

La nivel național doar 20 de județe din 41 au început licitații pentru pachetele alimentare în școli, potrivit portalului seap.ro. Asta, în condițiile în care unul din 11 copii din mediul rural merge la culcare flămând, după cum arată un studiu realizat anul trecut de fundatia World Vision.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.