Programul naţional de planificare familială şi-a atins obiectivul de reducere a ratei avorturilor şi a diminuării numărului mamelor minore”

Social

„Programul naţional de planificare familială a fost unul dintre programele de succes implementate de Ministerul Sănătăţii, care a avut drept obiectiv reducerea ratei avorturilor şi a complicaţiilor acestora, prin creşterea accesului la servicii de planificare familială şi a utilizării metodelor modeme de contracepţie, mai ales la nivelul asistenţei medicale primare”, a precizat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în răspunsul acordat unei interpelări a deputatului PSD Bacău Elena Hărătău, referitoare la situaţia mamelor minore din România.

Potrivit declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Programul naţional de planificare familială a avut în vedere asigurarea de contraceptive gratuite pentru anumite categorii de persoane (şomere, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, femei care efectuează un avort, la cerere, într-o unitate sanitar public, precum şi alte persoane fără venituri, care dau declaraţie pe propria răspundere în acest sens); formarea specialiştilor implicaţi în furnizarea de servicii de planificare familială; organizarea de campanii de informare-educare-conştientizare.

„Începând cu anul 2013, odată cu definirea pachetelor de servicii medicale, planificarea familială este inclusă în pachetul de servicii de bază din asistenţa medicală primară şi asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de care beneficiază persoanele care au calitatea de asigurat, precum şi în pachetul minimal din asistenţa medicală primară de care beneficiază persoanele neasigurate”, a mai adăugat Sorina Pintea.

„Este esenţial ca asiguraţii să ştie că pot beneficia de consultaţia de planificare familială. Astfel, la nivelul medicului de familie se asigură consilierea persoanei privind planificarea familială, indicarea unei metode contraceptive şi evaluarea riscului legat de sănătatea reproducerii. De asemenea, la nivelul asistenţei medicale ambulatorie de specialitate se asigură consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială care constau în consilierea femeii privind planificarea familială; indicarea unei metode contraceptive Ia persoanele fără risc; evaluarea şi monitorizarea statusului genito-mamar; tratamentul complicaţiilor. Serviciile de planificare familială permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu. Persoanele neasigurate pot beneficia de consultaţia de planificare familială la nivelul medicului de familie, în conformitate cu pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală primară”, a subliniat deputatul Elena Hărătău.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.