Programul O familie, o casă accesibil şi persoanelor din categoriile vulnerabile

Social

Modificările aduse programului guvernamental O familie, o casă vizează nu doar modificarea condiţiilor în care vor fi acordate creditele, ci şi categoriile de beneficiari care le vor putea accesa. Conform unor amendamente propuse la proiectul Guvernului de către deputata independentă Oana Bîzgan, persoanele din categoriile vulnerabile vor putea accesa creditele pentru achiziţionarea sau extinderea locuinţei şi vor beneficia de condiţiile necesare astfel încât să fie asigurat principiul egalităţii de şanse.

Schimbarea principală venită din partea deputatei independente Oana Bîzgan face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Până în acest moment, persoanele cu dizabilităţi nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizaţiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistenţa socială. Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluţii de creditare pentru achiziţionarea primei locuinţe, în condiţiile de care se bucură şi ceilalţi români.

„Măsura vine în completarea altor două iniţiative legislative pe care le-am depus în Parlament ce fac referire la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi urmează să se aplice tuturor persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie, persoanelor cu venituri reduse sau altor grupuri de persoane, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Mi-am propus în acest mandat să fac tot ce îmi stă în putere astfel încât persoanele cu dizabilităţi sau alte persoane din categorii vulnerabile să se bucure, cu adevărat, de egalitate de şanse. Conform datelor din primele şase luni ale acestui an, România are 826.197 de persoane cu dizabilităţi, iar peste 50% sunt tineri şi adulţi (18-64 ani). Este nedrept ca o persoană cu dizabilităţi să nu poată accesa aceleaşi soluţii de creditare precum orice alt cetăţean”, susţine deputata independentă Oana Bîzgan.

Mai mult, pentru ca acest proces să vină în sprijinul real al persoanelor din categorii vulnerabile, modificările depuse propun o reducere de două puncte procentuale din rata dobânzii creditului acordat, precum şi garantarea în proporţie de maximum 100% pentru creditele ipotecare obţinute de aceste persoane în cadrul programului. Setul de amendamente a fost depus în Camera Deputaţilor, primind astăzi raport pozitiv din partea Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci. Proiectul se află momentan în procedură de urgenţă şi urmează a fi votat în Camera Deputaţilor în perioada următoare.

Oana Bîzgan este deputată independentă şi Young Global Leader, membră în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Îi aparţin o serie de iniţiative legislative ambiţioase, precum legea hărţuirii stradale, legea creşterii vârstei la care copiii din sistemul de protecţie sunt trimişi în centre de tip rezidenţial, înfiinţarea unui registru naţional al infractorilor sexuali, accesul la educaţie şi servicii medicale pentru copiii fără CNP, dar şi modificări privind legea adopţiei. Mai multe informaţii pe www.oanabizgan.com.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.