Raluca Turcan: Dacă suprapunem harta României cu harta defrişărilor ilegale vom avea ”o înspăimântare”

Politic

Ne dorim foarte mult ca tot ceea ce înseamnă transport de lemn tăiat ilegal să fie scos la iveală iar dacă suprapunem harta României cu harta defrişărilor ilegale vom avea pur şi simplu „o înspăimântare”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, viceprim-ministrul Raluca Turcan.

„Ministrul propus (al Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.) trebuie să ia o serie de măsuri rapide cu efecte vitale pentru viitor. Trebuie să oprească jaful resurselor naturale ale României şi să facă curăţenie nu doar în minister şi deconcentrate, ci la propriu în România, pentru că avem nevoie de un mediu curat, de păduri în care pădurarilor să nu le fie frică să-şi facă treaba şi, de asemenea, de ape nepoluate şi mai puţine deşeuri care să ne inunde viaţa zi de zi. Trebuie să faceţi din Ministerul Mediului ceea ce nu s-a reuşit încă din 2014, şi anume operaţionalizarea Programului SUMAL, programul integrat de trasabilitate a materialelor lemnoase şi să redaţi publicului aplicaţia Inspectorul Pădurilor, amputată de guvernarea PSD. Ne dorim foarte mult ca tot ceea ce înseamnă transport de lemn tăiat ilegal să fie scos la iveală, să fie imposibil să se mai fure lemn din România, să diminuăm cantitatea de lemn din defrişări ilegale, să existe GPS-uri pe toate camioanele care transportă lemn, să asigurăm supraveghere video şi identificarea care transportă lemn către gatere sau din păduri”, a spus Turcan.

Oficialul Guvernului a apreciat, totodată, că România trebuie să ajungă la nivelul în care colectarea selectivă să se facă la standarde europene, iar reciclarea să funcţioneze cu adevărat.

„Pe lângă reintroducerea sistemului de alertă, apreciem foarte mult că aţi trecut în programul de guvernare şi aţi insistat pe monitorizarea pădurilor prin imagini satelitare. Dacă suprapunem harta României cu harta defrişărilor ilegale vom avea pur şi simplu o înspăimântare a ceea ce înseamnă bătaie de joc la adresa resurselor naturale ale României. Pe lângă aceste acţiuni de prevenţie şi stopare a tăierilor ilegale, cred că este necesară şi demararea unui program de reîmpădurire, în special în zonele afectate de tăieri masive, pentru că vedem că acolo unde există defrişări, există alunecări de teren, inundaţii şi, practic, siguranţa cetăţenilor este pusă în pericol. Prin creşterea fondului forestier naţional, vom respira cu toţii un aer mai curat şi vom contribui la schimbarea climatică tot mai agresivă în ultima perioadă. Mia avem nevoie, în mod evident, de actualizarea legislaţiei din domeniul deşeurilor. Vreau să ajungem şi în România ca tot ceea ce înseamnă colectare selectivă să se fac la nivel european, iar reciclarea să funcţioneze adevărat şi să facem la propriu tranziţia către o economie circulară. Cred că dacă nu o să ajungem să fim preocupaţi serios, nedisimulat, de problemele de mediu, de schimbări climatice, de protecţie a resurselor naturale, vom asista la degradări din ce în ce mai severe ale calităţii vieţii”, a afirmat vicepremierul.

Raluca Turcan a participat, joi, alături de premierul Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor de către Costel Alexe. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.