REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Budincă de Crăciun și Steluțe de ciocolată pentru pomul de Crăciun

Divertisment

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite „tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm rețetele „Budincă de Crăciun” și „Steluțe de ciocolată pentru pomul de Crăciun”, care au fost publicate în volumul „Dulciuri” (1936), scris de doamna Maria General Dobrescu.

Budincă de Crăciun
Proporții: 60 gr. nuci, 60 gr. pricomigdale, 25 biscuiți, 50 gr. caise zaharisite, rom
Crema: 100 gr. zahăr pudră, 2 ouă întregi, 3 gălbenușe, 2 dl. și jumătate de lapte vanilat
Sos: 125 gr. zahăr pudră, 4 gălbenușe, un ou întreg, o pătrime dl. vin, o jumătate dl. rom. Zahărul pudră se amestecă cu gălbenușele întregi, apoi cu vinul care se pune să fiarbă la bain-marie și se bate până devine musos.
Se pisează fin nucile, se amestecă cu pricomigdalele pudră. Se face crema de altă parte din zahăr pudră amestecat cu ouăle întregi, gălbenușele și laptele vanilat fiert, se leagă pe foc fără să fiarbă. Se unge o formă de charlotă, se așează un strat gros de 2-3 cm de biscuiți în bucăți, pudrați pe deasupra cu nucă pisată fin și pricomigdale, cu un amestec de caise zaharisite și marinate în rom. Se umple forma cu straturi alternative de nuci pisate și caise, după ce s’a umplut se termină cu un strat de biscuiți. Deasupra se varsă crema umplându-se tot conținutul și se pune cu totul în bain-marie ca să fiarbă până se încheagă. Se deșartă pe farfurie, se stropește cu sosul cu rom, iar restul de sos se servește în sosieră.

Steluțe de ciocolată pentru pomul de Crăciun
Proporții: 250 gr. zahăr, 2 albușe, 250 gr. migdale, 65 gr. ciocolată, o lingură zahăr și tot atâta făină.
Se freacă zahărul o jumătate de oră cu albușele. Se face un aluat din migdale opărite, curățate și măcinate, amestecate cu ciocolată rasă, o lingură zahăr vanilat și făină, încât să se poată obține prin frământare un aluat. Se întinde de grosimea unei muchii bune de cuțit, se taie în formă de cununițe. Se tapetează o tavă cu foi de Karlsbad, se așează cununițele pe aceste foi și se glasează cu compoziția de ciocolată dela început, apoi se dau să se usuce puțin la un foc aproape stins. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.