Securitatea la Marea Neagră, prioritate NATO. Subiect discutat la reuniunea miniștrilor apărării. Mircea Geoană, evocat de SUA

Social

Consecințele ofensivei militare turce din nordul Siriei sunt analizate azi de miniștrii apărării din ţările NATO.  În prim plan se va afla și tema securității în zona Mării Negre, unde Turcia dar și România joacă un rol important. Precizările au fost făcute de ambasadorul SUA la NATO într-o declarație acordată în exclusivitate jurnalistei Loara Stefănescu. Ambasadorul american a salutat preluarea mandatului de către numărul 2 în NATO, Mircea Geoană.

Reporter: Credeți că există perspectiva unei reuniuni comune urgente a membrilor NATO -Turcia, Bulgaria, România, Grecia, plus SUA- pentru a reorganiza cooperarea militară și a restabili credibilitatea descurajării în regiunea Mării Negre la același nivel ca în regiunea Mării Baltice?

Ray Hutchison, ambasadorul SUA la NATO:  Suntem foarte interesați să asigurăm securitatea deplină la Marea Neagră prin participarea tuturor țărilor menționate. Va fi unul dintre subiectele de discuție în aceste zile și vom pune acest subiect și pe agenda liderilor NATO la summitul din decembrie.

Regiunea Marii Negre este în topul priorităților NATO, fiind importantă și pentru țările din zona dar și pentru Ucraina și Georgia, care sunt partenerii Alianței. Trebuie să menținem accesul liber al navigației în Marea Neagra, care are și un rol în dezvoltarea economică a țărilor din zonă, a mai spus ambasadorul american. Care a ținut să marcheze, în context, preluarea mandatului de către numărul doi în NATO, Mircea Geoana.Noul secretar adjunct român al NATO este fostul ministru de externe al României. Suntem foarte încântați să-i urăm bun venit și cred că reprezintă un argument semnificativ pentru a sublinia accentul pe care Alianța îl pune în privința securității la Marea Neagră.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.