Ședință la Ministerul Mediului, după cazul ursului rănit, care a agonizat 18 ore, în Harghita. A fost deschis un dosar penal

Politic

Autoritățile caută explicații în cazul de o cruzime greu de imaginat din Harghita. Cum a fost posibil ca un urs să fie lăsat să agonizeze pe marginea drumului mai bine de 20 de ore. Oamenii și autoritățile n-au avut nicio reacție în tot acest timp. A fost deschis un dosar penal, iar prefectul județului a fost destituit. Întrebările însă rămân. Un grup de lucru s-a întâlnit în această dimineață la ministerul Mediului.

ACTUALIZARE  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că a aflat „cu stupoare”, după situația ursului din Harghita, că jandarmii au temei legal să intervină, au și armament, dar nu au tranchilizante. Vela a spus că singurul județ unde există protocol local pentru intervenție este Hunedoara.

Ministrul  Marcel Vela a mai declarat că prefectul judeţului Harghita a tratat funcţia de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe una cu rol decorativ şi a anunţat că va înainta prim-ministrului propunerea ca Jean-Adrian Andrei să fie demis.

„Domnul prefect a greşit în momentul în care a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca o funcţie cu rol decorativ. Adică sâmbătă a luat act de eveniment, de ce s-a întâmplat şi a fost suficient în interpretarea domniei sale. Fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situaţie neplăcută”, a afirmat Marcel Vela, referindu-se la situaţia generată de ursul lovit de o maşină în judeţul Harghita.

Ministrul a spus că a constatat că nu sunt ordonate sau nu sunt respectate proceduri, iar în acest sens trebuie să verifice cauza şi tot ceea ce a dus la această situaţie prin care prefectura nu s-a implicat.

La ședința convocată pentru ora 11.00 la sediul Ministerului Mediului au fost chemați să participe toți cei implicați în cazul ursului rănit între localitățile Praid și Sovata, din Harghita.

Este vorba despre reprezentanți din Ministerul Mediului, dar și de reprezentanți ai Fondurilor de vânătoare.
Costel Alexe a anunțat că va fi discutată modificarea Hotărârii de Guvern 94/2014.

„Am convocat pe toți cei implicați în această problematică a urșilor, pentru a vedea cum modificăm și hotărârea de guvern 94/2014 privind acest comitet al situațiilor de urgență. Este inadmisibil, cu prefect, cu reprezentanți ai Jandarmeriei, ai celor din ministerul Mediului, DSV, să ajungem să se uite unul la altul, pasând responsabilitatea de la unul la celălalt, pentru ca în ceasul al 12-lea să ajungă documentația la Ministerul Mediului și ministrul să ia decizia de avizare a acelei proceduri de recoltare”, a spus Alexe.

În acest caz, ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că a început procedura de demitere a prefectului județului Harghita, șeful Comitetului pentru Situații de Urgență, pentru modul defectuos în care a intervenit în cazul ursului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.