Firmele care au un contract sau un precontract cu o universitate sau care folosesc brevete înregistrate la OSIM vor primi 10 puncte suplimentar în noua ediţie a programului Start-Up Nation, a declarat, miercuri, senatorul Ştefan-Radu Oprea , secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de iniţiator al ‘Start-Up Nation – ediţia a III-a’.
„S-a vorbit foarte mult despre inovare şi atunci am gândit un punctaj pentru inovare astfel încât să putem măsura pentru că inovarea este greu de cuantificat şi de măsurat într-un criteriu. Ceea ce propunem este ca firmele care au un contract sau un precontract cu o universitate, cu o firmă sau care folosesc brevete înregistrate la OSIM să primească un punctaj de 10 puncte suplimentar”, a spus Radu Oprea, la evenimentul de lansare a propunerii legislative ‘Start-Up Nation – ediţia a III-a’.
El a afirmat că în noua ediţie se va acorda un punctaj mai mare cu 20 de puncte pentru producţie, servicii, industrii creative şi comerţ.
De asemenea, aportul la capitalul social subscris şi vărsat al societăţii aplicante va fi punctat diferit, respectiv 15 puncte pentru 6000 de lei, 10 puncte pentru 5000 de lei şi 5 puncte pentru 4000 de lei.
Totodată, pentru echipamente tehnologice şi software necesare desfăşurării activităţii în pondere mai mare sau egală cu 80% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile se vor acorda 15 puncte. Pentru echipamente tehnologice şi software necesare desfăşurării activităţii în pondere mai mare sau egală cu 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile firma va primi 10 puncte. Dacă ponderea este mai mare sau egală cu 40% se vor acorda 5 puncte.
„Este nevoie de a continua programul Start-Up Nation, în aceeaşi formulă: 10.000 de proiecte cu o alocaţie financiară nerambursabilă de 200.000 lei/proiect. Cred că elementul de interes este dat de noua grilă de punctaj pe care o propunem şi care ţine cont de toate dezbaterile publice pe care le-am avut în timpul mandatului de ministru dar pe care şi colega mea Roxana Mînzatu în calitate de ministru al Fondurilor Europene le-a avut cu antreprenorii. Şi atunci toată experienţa noastră, rezultatul acestui dialog cu mediul de afaceri îl veţi vedea în această grilă”, a declarat Radu Oprea.
El a spus că în prima ediţie au fost depuse peste 19.200 planuri de afaceri, iar în ediţia a doua 33.514 planuri de afaceri.
Radu Oprea a afirmat că este important ca în bugetul pentru anul viitor să fie prevăzute creditele de angajament şi creditele principale astfel încât ediţia a III a a programului să demareze imediat.
Conform notei de fundamentare a iniţiativei, se are în vedere modificarea criteriilor privind evaluarea on-line a planului de afaceri (grilei de punctaj) şi a criteriilor de eligibilitate. Aceste modificări au fost solicitate de către mediul de afaceri în urma dialogului purtat de Radu Oprea, în calitatea de ministru al Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului.
Principalele modificări privesc: acordarea unui punctaj diferit în funcţie de codul CAEN, având în vedere valoarea adaugată diferită a diverselor activităţi economice; introducerea criteriului de departajare privind inovarea; cofinanţare prin introducerea criteriului de departajare privitor la aportul la capitalul social subscris şi vărsat al societăţii aplicante; prima afacere – acordarea unui punctaj diferit pe criterii aferente asociaţilor/acţionarilor; educaţie – introducerea unui criteriu privitor la pregătirea profesională a administratorului; criterii cu privire la digitalizarea afaceri; criterial verde – acordarea unui punctaj diferit în funcţie de performanţele energetice ale echipamentelor sau soluţiilor tehnologice folosite.
Criteriul privind densitatea IMM-urilor se menţine, dar se corectează în funcţie de noile cifre de la registrul Comerţului, privitoare la numărul de companii înfiinţate. Criteriile de eligibilitate se modifică în sensul interzicerii cesiunii părţilor sociale până la 49%, cu excepţia cazurilor în care aceasta se face în baza Legii Business Angel sau a finanţărilor participative.
El a menţionat că iniţiativa legislativă este semnată de 126 colegi de la toate partidele, mai puţin din PNL. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.