Tomac, după consultările de la Cotroceni: Am propus preşedintelui să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru de la PMP

Politic

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat vineri că, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, i-a propus şefului statului Klaus Iohannis să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru de la PMP.

„Suntem conştienţi de toate sensibilităţile ce există în sânul partidelor politice din Opoziţie, în mod special în rândul partidelor care au făcut constant Opoziţie din 2016 până în prezent. Şi, pentru a armoniza toate sensibilităţile, i-am propus domnului preşedinte să ia în calcul şi numirea unui prim-ministru din cadrul Partidului Mişcarea Populară”, a afirmat Tomac.

El a subliniat că, din punctul de vedere al PMP, „este esenţial” ca viitorul Guvern să susţină organizarea alegerilor locale în două tururi şi să înfiinţeze un minister pentru relaţia cu Republica Moldova.

„Suntem conştienţi de miza care apasă pe umerii partidelor de Opoziţie şi de aceea vom accepta discuţii cu celelalte partide, pentru a încerca să găsim o formulă cât mai eficientă şi cât mai rapidă pentru a depăşi această criză politică. În mod obligatoriu, pentru noi este esenţial ca viitorul Guvern să aibă printre priorităţile sale, din primele zile de mandat, o ordonanţă de urgenţă privind alegerea primarului din două tururi, lucru pe care l-am comunicat domnului preşedinte Iohannis. Este esenţial să ne menţinem angajamentul asumat în faţa cetăţenilor de a elimina pensiile speciale, pentru că ele sunt un furt. Pentru noi este foarte important ca viitoarea majoritate parlamentară care va învesti un nou guvern să îşi asume şi adoptarea legii care se află în Parlament cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300”, a precizat Eugen Tomac.

Pe de altă parte, el s-a arătat neîncrezător în ceea ce priveşte posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

„Nu ne temem de alegerile anticipate, dar suntem conştienţi că este doar o încercare de a păcăli electoratul. În România nu se vor face alegeri anticipate dintr-un motiv foarte simplu – pentru că parlamentarii, dacă pică un guvern, pe al doilea guvern nu cred că îl vor da jos cu câteva luni înainte de alegerile la termen. Nu ne temem, ne-am validat recent la alegerile europarlamentare unde am obţinut un scor de aproape 6%, avem un candidat foarte bun pentru alegerile prezidenţiale în persoana domnului Paleologu, dar credem că în România nu se vor organiza alegeri anticipate. Şi este bine să le spunem acest lucru cetăţenilor. Pentru că situaţia se repetă şi nu aş vrea ca această criză guvernamentală să se încheie exact aşa cum s-a încheiat în 2009, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”, a arătat el.

De asemenea, Eugen Tomac a subliniat că reprezentanţii PMP vor purta discuţii cu toate partidele care vor lansa invitaţii la dialog.

„Şi, bineînţeles, dacă preşedintele va ajunge la concluzia şi ne va oferi nouă şansa de a forma noul guvern vom încerca şi noi să purtăm discuţii cu celelalte partide”, a precizat liderul PMP. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.