Rovana Plumb este pe lista nominalizărilor pentru comisari europeni acceptate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Politic

Rovana Plumb este comisarul european propus de România și acceptat de președintele desemnat al Comisiei. Ursula von der Leyen a anunțat astăzi lista comisarilor propuși de statele membre, care urmează să fie audiați de comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Rovana Plumb se declară onorată de nominalizare, dar opoziția o contestă și o consideră necalificată pentru funcție.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, președintele desemnat  Ursula von der Leyen și-a dat acordul pe lista cu comisarii europeni propuși.

Președintele ales al comisiei are competența de a respinge nominalizări și de a decide portofoliul care va fi deținut de fiecare comisar european.

Săptămâna trecută au avut loc interviurile Ursula von der Leyen cu candidații nominalizați. România i-a trimis pe Rovana Plumb şi Dan Nica.

Candidații care au primit undă verde vor fi audiați în comisiile de specialitate din Parlamentul European.

Președintele ales al Comisiei Europene va anunța mâine oficial domeniile de care se va ocupa fiecare comisar.

Potrivit unor surse, României ar putea să îi revină Mediul sau Transporturile. Urmează apoi ca Parlamentul European să își dea acordul asupra listei comisarilor propuși și a programului pe care Von Der Lyen vrea să îl aplice ca șef al Executivului European.

Candidații vor fi audiați în comisiile de specialitate din Parlamentul European la sfârșitul acestei luni.

Noua comisie ar urma să-și preia mandatul la 1 noiembrie.

Rovana Plumb a declarat că nominalizarea pentru poziția de comisar european o onorează și responsabilizează în egală măsură. Europarlamentarul PSD a precizat că se simte mândră că poate contribui la această construcție europeană.

„Este o nominalizare care mă onorează și responsabilizează în egală măsură. Ca om politic și cetățean care face parte din generația care a lucrat și lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcție europeană. Îi mulțumesc în mod deosebit doamnei premier, Viorica Dăncilă, pentru susținerea acordată”, a afirmat Rovana Plumb, printr-un comunicat de presă.

Eurodeputatul PSD i-a mulțumit colegului Dan Nica, precum și președintelui ales al CE Ursula von der Leyen.

„Îi mulțumesc colegului Dan Nica pentru fair play-ul arătat. Doresc sa îi mulțumesc doamnei președinte ales, Ursula von der Leyen, pentru încrederea acordată. Cred cu tărie că această echipă unită va avea puterea sa răspundă provocărilor viitoare ale Uniunii”, a conchis Plumb.

Reprezentanții opoziției susțin însă că există riscul ca Rovana Plumb să fie respinsă de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, ceea ce ar dăuna imaginii României.

Rovana Plumb este în politică de 25 de ani, toți petrecuți în PSD. A fost parlamentar și ministru în mai multe guverne, la Mediu, Muncă și Fonduri europene. În 2017, DNA a cerut Camerei Deputaților să îi ridice imunitatea, ca să poată fi urmărită penal în dosarul Belina, dar solicitarea a fost respinsa prin vot.

În prezent, Rovana Plumb este europarlamentar.

Lista completă a comisarilor europeni propuși:

Austria: Johannes Hahn

Belgia: Didier Reynders

Bulgaria: Mariya Gabriel

Croatia: Dubravka Šuica

Cipru: Stella Kyriakides

Cehia: Věra Jourová

Danemarca Denmark: Margrethe Vestager

Estonia: Kadri Simon

Finlanda: Jutta Urplainen

Franța: Sylvie Goulard

Grecia: Margaritis Schinas

Ungaria: László Trócsányi

Irlanda: Phil Hogan

Italia: Paolo Gentiloni

Letonia: Valdis Dombrovskis

Lituania: Virginijus Sinkievičius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Olanda: Frans Timmermans

Polonia: Janusz Wojciechowski

Portugalia: Elisa Ferreira

România: Rovana Plumb

Slovacia: Maroš Šefčovič

Slovenia: Janez Lenarčič

Suedia : Ylva Johansson

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.