Turcan: Vom evalua varianta sesiunii extraordinare sau angajarea răspunderii, dacă Parlamentul blochează proiecte de interes

Politic

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că, în cazul în care proiectele privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi, eliminarea pensiilor speciale nu vor fi adoptate de Parlament, se va evalua varianta angajării răspunderii de către Guvern sau convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

„În momentul în care începe sesiunea parlamentară avem câteva proiecte extrem de importate la care ţinem pentru a fi votate în Parlament, acelea sunt legate de alegerea primarilor în două tururi şi de revenire la modalitatea de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, este proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Acestea trei sunt extrem de importante. Mai avem câteva proiecte pe care le urmărim şi care ţin de măsuri punctuale pe economie sau pe partea socială. Mai există şi proiectul referitor la pensiile speciale. Dacă vom vedea că Parlamentul blochează în continuare nişte proiecte de interes public pe care foarte mulţi români le aşteaptă, este foarte posibil să mai apelăm la angajarea răspunderii, însă nu o facem ca o modalitate de a sări peste rolul Parlamentului, de a ocoli rolul Parlamentului, ci pur şi simplu ca pe o modalitate de eficienţă în decizia publică”, a spus Turcan.

Ea a afirmat că va fi evaluată inclusiv varianta unei sesiuni extraordinare.

„Vom evalua inclusiv varianta unei sesiuni extraordinare, însă am văzut până acum că o sesiune extraordinară nu a condus la foarte multe decizii legislative pe care le-au dorit cei care au convocat sesiunea extraordinară. Evaluăm şi această variantă. Dacă nu, la începutul lunii februarie vom apăsa pe acceleraţie pe aceste proiecte pe care le-am menţionat şi dacă Parlamentul nu reacţionează aşa cum ar trebui în interes public, vom evalua varianta angajării răspunderii”, a spus Turcan, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că, atâta timp cât nu este identificată o majoritate parlamentară, nu crede că este oportună convocarea unei sesiuni extraordinare.

Vicepremierul a subliniat şi că varianta alegerilor anticipate reprezintă o prioritate pentru PNL.

„Este o variantă la care noi ne-am dori să ajungem, astfel încât Parlamentul să aibă o legitimitate mai mare şi o eficienţă în exercitarea mandatului public pe care parlamentarii îl au. Până acum, din nefericire, majoritatea formată în jurul PSD mai mult a blocat Parlamentul, l-a transformat într-o instituţie de susţinere a unor interese de partid şi nu într-o instituţie care să lucreze în interes public. Alegerile anticipate rămân în continuare un proiect foarte important pentru PNL”, a spus Turcan. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.