Victimele infracțiunilor primesc vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente

Social

Mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță.

Această inițiativă oferă ajutor rapid pentru cei afectați, care vor avea, astfel, la dispoziție până la 5 salarii minime brute (16.500 lei).

Cine sunt beneficiarii: persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

Care sunt pașii:

. Victima depune plângere la poliție.

. Victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

. Cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători.

. Dacă este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului.

. Hotărârea se comunică victimei și ANABI.

. Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore.

Apelăm la practicieni, avocați, și la cei implicati să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie.

Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită.

Pentru 2024, avem prevăzute 300 de vouchere, dar putem suplimenta în funcție de necesități.

Link către procedură:https://www.just.ro/informatii-de…/vouchere-victime/

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .