Declaraţii de presă susținute de premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern din 19 februarie 2021

Politic

Florin Cîţu: Bună seara! În şedinţa de guvern de astăzi, am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Aș vrea să vedeţi, acesta este documentul. Am aprobat Legea plafoanelor, a unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2021, Legea bugetului de asigurări sociale pe anul 2021 și, bineînțeles, acestea fiind însoțite de strategia fiscal-bugetară pe 2021-2023, raportul privind situația macroeconomică pe anul 2021 și proiecția acesteia pe anii 2022-2024. Le aveți aici. Toate acestea vor fi făcute publice. Au fost în transparență decizională, dar varianta aprobată va fi făcută publică în momentul când bugetul va merge la Parlament pentru dezbatere și aprobare. În ședința de astăzi nu au fost modificări importante. Deficitul rămâne același – și am să vă citesc din Legea plafoanelor. Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 mii de milioane de lei și cheltuielile de personal – 109.511 milioane de lei. La bugetul de stat, cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei. Deficitul bugetului general consolidat, sau soldul bugetului general consolidat este de 80 de milioane lei. Nu s-a modifica nimic. Şi tot astăzi am aprobat și evoluția deficitului, soldul structural anual al administrației publice, deficitul anual. În 2021, este vorba despre estimări structurale – 742, în 2022 – 607 și în 2023 – 43. Este vorba despre soldul structural, acesta se calculează relativ la PIB-ul potențial. Așa cum am spus, în ședința de guvern au fost câteva modificări, transferuri de la unele capitole. De exemplu, din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanțarea unor proiecte de investiții care erau incluse în anumite anexe. În rest, așa cum am prezentat, bugetul rămâne în parametrii inițiali și el merge la Parlament pentru dezbatere. Dacă sunt câteva întrebări pe această temă, vă rog. Haideți să facem o regulă: două întrebări  ar fi cel mai bine, de fiecare, ca să nu ne întindem. Mulțumesc!

Reporter: Bună seara! Voiam să vă întreb dacă la ministere – și în special la Ministerul Sănătății, acolo unde au existat mai multe nemulțumiri în spațiul public – au fost făcute modificări în bugetul pentru 2021?

Florin Cîţu: Văd că este o temă care revine și nu îmi dau seama cum. Eu nu am văzut aceste nemulțumiri în spațiul public. Bugetul Ministerului Sănătății a fost mai mare de la început, dar în şedinţa de astăzi au fost realocate câteva sume din fondul de rezervă pentru câteva obiective în Ministerul Sănătății. Şi în Ministerul Transporturilor să știți că a fost suplimentat bugetul, dar nu foarte mult, cu anumite obiective care au fost finanțate din fondul de rezervă la dispoziția guvernului.

Reporter: Despre ce sume vorbim?

Florin Cîţu: Suma totală care a fost modificată – în jur de câteva sute de milioane, 200, 300 de milioane, nu este exact, vedem; dar nu numai pentru aceste ministere. Sunt mai multe obiective care au fost finanțate din fondul de rezervă, proiecte care sunt importante pentru comunități, proiecte care ajută la dezvoltarea anumitor localități.

Reporter: Şi o întrebare pe un alt subiect: despre sporurile bugetarilor. Înțelegem că acestea vor fi modificate, fie plafonate, fie unele eliminate, prin legea salarizării, care se lucrează în momentul de față la Ministerul Muncii. Voiam să vă întreb dacă aceste modificări vor intra în vigoare în 2021, adică dacă acele sporuri care se vor elimina se vor aplica inclusiv din 2021.

Florin Cîţu: Haideţi să vedem întâi cum arată legea salarizării. Obiectivul meu nu este acela de a elimina ceva, este acela de a reașeza modul în care veniturile sunt alocate în sectorul public, dorim să facem această legătură directă între performanță și venituri. Despre asta este vorba. În acelaşi timp, avem și câteva alte principii, unul care a fost denunțat de foarte multe ori în spațiul public: era vorba de salariul preşedintelui, să fie cel mai mare salariu în sectorul bugetar. De aici, au fost tot felul de excepții date. Vrem să corectăm aceste excepții. Deci aș vrea să fim foarte clari: noua lege a salarizării unitare vrea să facă această modernizare. Noi am spus că vorbim nu numai despre această lege. Vorbim – şi voi propune coaliției luni – și despre faptul ca posturile de conducere să fie cu mandat în administrația publică, cu evaluare la trei ani, să ai maxim două mandate, după care trebuie să te miști în cadrul administrației. Asta înseamnă un corp de funcționari publici, așa cum se face în toate țările dezvoltate și cum noi încă nu avem aşa ceva.

Florin Cîţu: De aceea vom avea, toate acestea vor fi legate. Vă mulțumesc!

Reporter: Dar, ca să înţelegem mai bine, dacă îmi permiteți, puteţi să specificați, Ministerul Muncii poate specifica în lege dacă intră în vigoare din 2021 sau din 2022? Cum va fi?

Florin Cîţu: Bineînţeles că va specifica. În momentul când vom avea legea vom vedea când va intra în vigoare.

Reporter: Aş vrea să vă întreb dacă considerați că aţi avut sută la sută susținerea PNL în această implementare a reformelor pe care le-aţi cerut?

Florin Cîţu: Cu siguranţă! Partidul Naţional Liberal este un partid care îşi doreşte reformă şi veţi vedea că vom face reformă, împreună, alături de Partidul Naţional Liberal – aţi văzut liderii Partidului Național Liberal, care susțin reformă şi în spațiul public, exact în direcția pe care am enunțat-o. Noi avem un program de guvernare, acolo sunt enunțate clar principiile pe care vrem să le punem la baza acestei societăți pe care o clădim acum şi este clar ca am susținerea Partidului Naţional Liberal.

Reporter: Şi încă o întrebare, revenind la sporuri, ce mesaje aveţi pentru românii care în 2020, de exemplu, şi-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în şomaj şi văd totuşi că bugetarii au în continuare spor de calculator, spor de praf, spor de porc?

Florin Cîţu: În 2020 am alocat sume record tocmai pentru a ne asigura că românii nu-şi pierd locul de muncă. Au fost 1.400.000 de oameni în şomaj tehnic, sume care au fost primite de la bugetul de stat. După aceea, am ajutat revenirea acestora la locul de muncă prin plata a 41,5% din salariul brut. Dacă ne uităm la cifre, vedem că nu am pierdut locuri de muncă, din contră. Rata şomajului a scăzut constant anul trecut şi am ajuns iarăși, avem una dintre cele mai mici rate ale şomajului din Uniunea Europeană şi faptul că nu a scăzut sau aceste efecte nu se văd în economie pentru că avem şi cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în trimestrul IV. Deci, este clar că economia performează, este clar că locuri de muncă au rămas. Ne uităm la consum. Veniturile au fost acolo, deci sumele alocate de la buget au suplinit acest cost care ar fi apărut în economie.

Reporter: Dar, totuşi, aceste sporuri sunt 27 de milioane de lei.

Florin Cîţu: De miliarde.

Reporter: De miliarde de lei.

Florin Cîţu: De miliarde de lei, este adevărat şi am spus că – şi de aici am pornit, nu? Eu sunt cel care v-am prezentat situaţia.

Reporter: Da.

Florin Cîţu: Eu sunt cel care v-am spus că modul în care sunt plătiți astăzi sau modul în care aceste venituri ajung în administrația publică nu este corect şi ar trebui să cerem şi performanță, de aceea vom avea această lege a salarizării.

Reporter: Bună seara! Domnule premier, cum se va rezolva situaţia minerilor blocați în subteran?

Florin Cîţu: Eu am citit acum o știre că s-a oprit protestul.

Reporter: Ce aţi stabilit cu ei?

Florin Cîţu: Ştiţi foarte bine că în şedinţa de guvern de ieri a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă, prin Fondul de garantare a creanțelor salariale, ca să se califice, şi asta înseamnă plata salariilor pe următoarele trei luni de zile.

Reporter: Când vor ajunge banii la oamenii care au protestat?

Florin Cîțu: Astăzi a fost aprobată, este deja publicată această ordonanță. Ministerul Muncii ne-a spus că va avea hotărârea de Guvern pentru aplicarea ordonanței imediat. Deci, asta înseamnă că în momentul în care este publicată, hotărârea de guvern o să vină în ședința de guvern. Dacă este gata luni dimineața, luni vom avea o ședință online tocmai pentru a aproba această hotărâre de guvern.

Reporter: Fostul premier, Ludovic Orban, președintele partidului, a anunțat că depune un amendament cu privire la gratuitatea biletelor pentru studenți, vrea să beneficieze studenții de 24 de călătorii. Care este impactul bugetar? Și explicați-ne mai exact care ar fi efectele acestui amendament.

Florin Cîțu: Impactul bugetar o să-l vedem în amendament. Efectele ar însemna, dacă acest amendament nu vine cu surse de finanțare, ar însemna o creștere a deficitului bugetar. Dar eu sunt sigur că un amendament de acest fel va veni în Parlamentul României fără să afecteze deficitul bugetar, asta înseamnă că va veni cu surse de finanțare de undeva. Ori se taie cheltuieli din altă parte, ori, nu știu, vom vedea amendamentul. Dar eu vă spun că nu putem să creștem deficitul bugetar cu nicio sumă, de aceea eu sunt sigur că acest amendament va avea și sursa de finanțare.

Reporter: Vă așteptați și la alte amendamente depuse din partea coaliției de guvernare?

Florin Cîțu: Nu, nu mă aștept la altceva, nu.

Reporter: Domnule premier, Legea numărul 1 din ianuarie 2011 prevede alocări bugetare pentru educație de 6%. Am înțeles că ați anunțat amânarea acelui procent de 1% din cercetare pentru anul viitor, însă sindicaliștii din învățământ vă acuză pe dumneavoastră și pe predecesori de o nerespectare a legii prin acel artificiu al prorogării. Încalcă guvernul legea?

Florin Cîțu: Nu. Guvernul alocă și am alocat anul trecut, și alocăm și anul acesta resurse suplimentare în educație. Discuțiile pe care le am cu toate sectoarele, nu doar cu acest sector, sunt foarte simple. Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar aș vrea să începem să legăm aceste resurse de rezultate. Și aș vrea să văd în toate sectoarele, la toate bugetele pe care le alocăm, să facem și o analiză nu numai cantitativă, dar și calitativă și apoi vom aloca mai multe resurse. Pentru că, să știți că în aceste sectoare s-au alocat resurse, anual, foarte mari. Am calculat acum câțiva ani, acum 2 ani de zile: în 10 ani de zile s-au dus către acest sector vreo 60 de miliarde de euro. Aș vrea să știu și eu pe ce s-au dus acești bani și dacă se văd, dacă românii simt că acești bani s-au dus în acest sector. Deci, trebuie să facem o analiză clară a modului în care cheltuim acești bani şi pe ce se duc acești bani.

Reporter: Pentru o clarificare, vă rog, știm că există mai multe surse de finanțare pentru educație, și de la alte ministere, și de la UAT-uri. Dacă tragem linie, vă rog frumos, să ne spuneți ajungem la 6% din PIB sau care este procentul?

Florin Cîţu: Nu, nu ajungem la 6% din PIB, dar sunt mai mult decât am cheltuit anul trecut, anul trecut a fost o sumă record.

Reporter: Bună seara! Alexandru Vlădescu, ANTENA 3. Eu voiam să vă întreb ce se întâmplă cu elevii de acolo, de la Deva, dacă protestul s-a încheiat sau nu și dacă va continua, aveţi o soluție pentru ei? Înțelegem că acolo cursurile se mută în online, pentru că, efectiv, Termocentrala Mintia nu mai are cărbune.

Florin Cîţu: Asta am spus, se mută online, vom vedea acum dacă protestul s-a oprit. Eu sper ca situaţia să se remedieze. Sunt în legătură și cu prefectul de acolo, am fost şi cu ministrul energiei. Vedem care sunt soluțiile pe parcurs. Deocamdată, am dorit să dezamorsăm această situație, mergem şi mai departe, vedem cum evoluează situaţia.

Reporter: Ne spuneați că vor fi alocați bani mai mulți la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Sănătății. Voiam să vă întreb ce se întâmplă la Ministerul Dezvoltării, dacă alocați, până la urmă, mai mulți bani acolo, la Compania Națională de Investiții și pentru bugetul PNDL, care ştim că este de 4 miliarde de lei?

Florin Cîţu: Nu, nu s-au alocat mai multe resurse, au rămas aceste resurse. Acolo s-au alocat mai multe credite de angajament, pentru că vrem ca autoritățile locale să construiască sau să aibă proiecte în continuare și vom vedea ce fel de proiecte au, dar vă spun că am vorbit cu ministrul dezvoltării și o mare parte din proiectele care erau la Ministerul Dezvoltării au fost trecute pe PNRR. Deci, vom folosi aceste fonduri din PNRR, pentru dezvoltarea locală.

Reporter: Mai sunt și alte ministere unde, la fel, aţi crescut aceste credite?

Florin Cîţu: Da. Am crescut puţin la educație, la sănătate, la transporturi, dar nu sunt sume foarte mari, au fost doar realocări de resurse din Fondul de rezervă.

Reporter: Săptămâna trecută spuneați că nu aţi primit planul de restructurare de la companii – este ultima mea întrebare. Acum, că aţi aprobat bugetul, au venit miniștrii cu acele planuri de restructurare pentru companiile unde statul este acționar majoritar, minoritar?

Florin Cîţu: Vom face restructurarea companiilor de stat anul acesta. Bugetul forțează restructurarea acestor companii. Eu v-am spus de la început, dacă nu vin cu planurile de restructurare, prin buget vom face această restructurare, vor fi forțați să vină cu o restructurare a acestor companii. Deci, veţi vedea în timpul anului acesta că va avea loc o restructurare a companiilor, iar în buget există un articol care spune foarte clar că la jumătatea anului vom face evaluarea execuției bugetare şi acolo unde execuţia bugetară nu este așa cum am planificat-o, atunci acele sume pot fi reduse pentru ministerele respective și de acolo începe și evaluarea ministerelor sau performanței fiecărui minister.

Reporter: Mulţumesc! Şi o singură  precizare: înțelegem că protestele s-au oprit doar la Livezeni, nu și la Lupeni, de exemplu.

Florin Cîţu: Mulțumesc!

Reporter: Bună seara! Dorian Nicula de la agenția de presă Quick News. Domnule premier, aș dori să vă întreb de ce ați eliminat voucherele de vacanță, gratuitatea studenților, aţi înghețat pensiile, dar de ce nu aţi eliminat și sporurile, și pensiile speciale prin ordonanță de urgență, cum ați făcut cu primele măsuri enumerate de către mine?

Florin Cîţu: Pentru că unele dintre acestea au fost aprobate prin legi în parlament și ar fi fost foarte ușor atacate și ar fi fost o muncă făcută degeaba. Ce am putut să facem prin ordonanţă de urgență, am făcut prin ordonanţă de urgenţă, restul, bineînțeles, se va face prin Parlamentul României. Ați văzut deja, a început: pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate. Vom vedea cum vor fi şi celelalte măsuri.

Reporter: În cât timp estimați că va fi prezentat proiectul Ministerului Muncii să fie trimis către parlament privind eliminarea pensiilor speciale și a sporurilor?

Florin Cîţu: Va trebui să discutăm cu Ministerul Muncii. Ştiu că s-au creat deja grupuri de lucru pentru ambele proiecte. Trebuie să vă spun că, atât reforma sistemului de pensii, cât şi reforma salarizării sunt două proiecte care sunt incluse în PNRR.

Reporter: Va fi în această sesiune parlamentară sau în cea din toamnă?

Florin Cîţu: Eu sper că da.

Reporter: Bună seara! Luiza Gireadă de la TVR. Aş vrea să vă întreb, în primul rând, când ajunge proiectul de buget în parlament şi când estimaţi că va fi aprobat?

Florin Cîţu: S-ar putea să ajungă în parlament, pentru că au fost câteva modificări astăzi la text, în acest weekend și apoi depinde de biroul permanent reunit care va fi calendarul. Eu sper să fie cât mai repede.

Reporter: Şi acele obiective pentru care aţi alocat bani din Fondul de rezervă, dați-ne câteva exemple. E vorba de spitale și ce spitale?

Florin Cîţu: Sunt şi spitale, și studii de fezabilitate, și un aeroport, sunt mai multe proiecte.

Reporter: Şi o ultimă întrebare legată de mineri, de cei de la Compania Energetică Hunedoara. Dincolo de soluția aceasta pe termen scurt, ce se va întâmpla cu oamenii aceia, care e soluția?

Florin Cîţu: Aștept un plan de la ministerul respectiv. Aţi văzut, anul trecut am avut un succes și eu zic că am avut un succes cu Tarom. A fost aprobat un plan de restructurare. Tarom se ține de acel plan de restructurare și sper să revină pe profit. În continuare, aștept un plan de la Ministerul Energiei.

Reporter: E un termen pentru acest plan?

Florin Cîţu: Nu trebuie să dau eu termenul, îl dă realitatea termenul. Trebuie să fie cât mai rapid.

Reporter: Bună seara!

Florin Cîţu: Realitatea, nu televiziunea Realitatea.

Reporter: Andrei Șerban, Radio România. Voiam doar o clarificare: aţi spus un deficit de 7,42. Deci nu mai este 7,16?

Florin Cîţu: Am specificat, este vorba despre deficitul structural. În legea plafoanelor se pregătește deficitul structural. Deficitul structural este cel pe care îl calculăm relativ la PIB-ul potențial. Sunt mai multe deficite la care ne uităm: deficitul pe cash, deficitul ESA și deficitul structural. De exemplu, în pactul fiscal ne uităm la deficitul structural. În România ne uităm la deficitul cash. Cu Comisia Europeană discutăm pe deficitul ESA. Sunt trei tipuri de deficit.

Reporter: Bine, și cel din PIB rămâne la…?

Florin Cîţu: La 7,16, v-am spus, cu asta am început, am spus că 7,16 nu se modifică.

Reporter: Și spuneați, de luni, că poate o să faceți o nouă ședință privind hotărârea de guvern legată de normele de aplicare sau…

Florin Cîţu: Norme de aplicare pentru ordonanța de urgență cu privire la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Reporter: Aș vrea să vă întreb dacă, totuși, în Parlament se adoptă amendamente care îngreunează deficitul, care este soluția pe care o pregătește Guvernul?

Florin Cîţu: Vom vedea atunci care este soluția. Eu, repet, nu cred că trebuie să depășim acest deficit. Dacă cumva sunt amendamente aprobate în Parlament care depășesc deficitul, vom vedea care este soluția, poate putem să retrimitem legea înapoi în Parlament și așa mai departe. Dar eu țin la acest deficit, este un deficit pe care l-am anunțat public, este un deficit care este agreat la nivel internațional și un deficit care pune România în direcția corectă în perioada următoare.

Reporter: Știu că ați avut o discuție în cadrul Coaliției, astfel încât parlamentarii care susțin Coaliția să nu depună amendamente. Cu toate acestea, vedem și avem și declarații în sensul acesta, în care parlamentarii de la PNL, inclusiv președintele partidului, Ludovic Orban, dar și cei de la USR sau UDMR, totuși, își doresc să depună amendamente, în special pentru zonele pe care le reprezintă, pentru circumscripțiile pe care le reprezintă și anumite investiții din acea zonă. Ați avut o astfel de discuție și dacă o reluați luni?

Florin Cîţu: Eu știu că nu se vor depune amendamente în Parlamentul României. Haideți să vedem ce se va întâmpla în Parlament. În acest moment știu că nu se vor depune în Parlament amendamente. Mulțumesc mult de tot! Weekend plăcut!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.