Blocarea examenului de rezidenţiat alungă absolvenţii. Mulţi dintre tineri au decis să plece din ţară

Social

Blocarea examenului de rezidenţiat îi face pe unii absolvenţi de Medicină să plece să profeseze în străinătate. Teoretic, mii de tineri ar urma să susţină cel mai important examen din carieră lor la începutul lui decembrie, după ce nu s-a putut organiza în luna noiembrie. Însă, până când nu va exista un ministru al Educaţiei, nu se va întâmpla asta. Parlamentarii încearcă să modifice legea.

„M-am hotărât să plec din ţară. Am decis să aleg Suedia şi am început deja să mă interesez să urmez un curs de limbă”.

E decizia luată de unul din absolvenţii de Medicină din ţara noastră. Tânăra s-a pregătit tot anul pentru examenul de rezidenţiat care trebuia susţinut în noiembrie. Ca să fie sigură că îl trece cu o notă mare, a învăţat în ultimele luni câte zece ore pe zi. Acum s-a hotărât să îşi continue pregătirea în altă ţară. Deşi mereu şi-a dorit să devină medic în România.

Mii de absolvenţi de Medicină, Stomatologie şi Farmacie ar fi trebuit să susţină examenul de rezidenţiat pe 17 noiembrie. Metodologia de organizare, comisia și cifra de şcolarizare trebuiau aprobate prin ordin comun al Miniștrilor Sănătății și Educației. Lucru imposibil pentru că nu avem ministru la Educație. Examenul a fost amânat pentru 8 decembrie.

Colegiul Medicilor a cerut măsuri urgente, având în vedere lipsa acută de medici specialişti, dar şi perturbarea programului de pregătire. Şi asociaţiile de pacienţi au reacţionat.

Senatorii au votat un amendament pentru deblocarea situației rezidențiatului, astfel încât examenul să poată fi organizat fără semnătura ministrului Educației. Mai e nevoie însă şi de votul deputaţilor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.