Briefing de presă susținut de ministrul justiției, Stelian Ion

Politic

Stelian Ion: Bună seara. Vă mulțumesc frumos. Guvernul României, după cum știți încă de anul trecut, a ieșit de sub zodia Ordonanței 13, este foarte clar că nu mai avem acea emoție că se dau ordonanțe pe justiție care să scoată lumea în stradă. În seara aceasta, am fost nevoiți să adoptăm o ordonanță care se referă la aplicabilitatea unui articol din Legea 304 din 2004, referitor la organizarea judiciară. Însă este vorba de un articol unic, de o chestiune tehnică ce ține doar de buna administrare a actului de justiție. Dacă nu am fi intervenit de urgență, prin această modalitate a ordonanței de urgență, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispozițiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători și aveam o mare problemă în instanțele judecătorești, atât în privința proceselor civile, cât și penale.

Ca atare, am primit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independenței justiției, o solicitare de a interveni de urgență în plan legislativ, pentru a nu se crea blocaje inacceptabile în sistemul judiciar. Ştim că nu au fost examene de admitere în profesia de magistrat în această perioadă, ştim, de asemenea, că mulți magistrați s-au pensionat sau au ieșit din profesie, deci avem o mare problemă în privința încărcăturii de lucru pe fiecare judecător. De aceea, dacă ar fi intrat de la 1 ianuarie această prevedere, s-ar fi produs, cu siguranță, blocaje, iar, în final, ar fi avut de suferit justițiabilii, procesele începând să dureze foarte, foarte mult. Ca atare, luând în considerare solicitarea expresă a Consiliului Superior al Magistraturii, toate argumentele pe care ni le-au expus membrii acestui consiliu, de asemenea, faptul că ulterior, proiectul de ordonanță de urgență a fost avizat și de către Consiliul Superior al Magistraturii și de către Consiliul Legislativ, văzând că în Parlamentul României nu există posibilitatea tehnică pentru a adopta prin lege această modificare, – mai erau foarte puține zile și pe acest calendar, de la învestirea acestui guvern, era absolut imposibil să se adopte o lege respectând toate termenele legale, – ca să poată intra în vigoare până la 1 ianuarie 2021, am ales această soluție, de a adopta o ordonanță de urgență. Repet, este doar o chestiune care ține de buna administrare a justiției și care a fost solicitată de sistemul judiciar.

Nu se afectează instituții judiciare, nu se schimbă și nu se desființează instituții, nu am propus, așa cum au fost unele solicitări, desființarea SIIJ, spre exemplu, prin ordonanță de urgență. Vrem să facem acest lucru prin lege, așa cum am specificat chiar și în programul de guvernare. Deci, nu sunt surprize de nici o natură. Singurele discuții pe care le-am observat în spațiul public, dar pe care le consider fără fundament, sunt acelea legate de referendumul care a fost organizat pe data de 26 mai 2019. Vă spun un lucru foarte, foarte clar: acel referendum a fost în sprijinul justiției, a fost organizat pentru a sprijini sistemul judiciar, pentru a nu a fi atacată independența justiției. Ori, această ordonanță tocmai asta face, vine în sprijinul bunei administrări a justiției și nu aduce niciun fel de atac la independența justiției. Dimpotrivă, din punctul de vedere al spiritului acestui referendum, nu avem absolut niciun comentariu. Mai mult decât atât, deja există decizii ale Curții Constituționale, există o Decizie numărul 28 din 2020 care la paragraful 47 explică foarte clar care este caracterul acelui referendum și care sunt efectele acelui referendum. De asemenea, există Hotărârea numărul 2 din 2019 a Curții Constituționale referitoare la validarea referendumului.

Din toate aceste acte emise de Curtea Constituțională rezultă foarte clar că nu exista un impediment constituțional pentru a veni cu o astfel de ordonanță de urgență. Nu a fost o dorință a ministrului justiției sau o dorință a Guvernului de a emite neapărat o ordonanță de urgență, ci a fost, efectiv, o necesitate care a venit din partea sistemului judiciar. Și din punct de vedere tehnic, nu sunt absolut niciun fel de discuții. Pot exista, pe viitor, eventual, speculații și tot felul de răstălmăciri de ordin politic. De aceea, pentru ziua de mâine, la ora 10.00, la Ministerul Justiției am organizat o conferință de presă în care voi răspunde detaliat absolut tuturor întrebărilor și voi da toate detaliile tehnice de care este nevoie, pentru a nu fi niciun fel de neclarități. Dacă aveți acum vreo întrebare. Dacă nu sunt întrebări, eu vă mulțumesc frumos!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.