Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern

Politic

Principalele acte normative adoptate în şedinţa de guvern din această după-amiază: Ordonanţa de Urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a unor sume necesare pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii noului an şcolar. Astfel, din fonduri externe nerambursabile a fost alocat un buget de 175 de milioane de euro, care urmează a fi… care urmează să finanţeze următoarele categorii de achiziţii: 100 de milioane de euro sunt destinate pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământul online pentru un număr de aproximativ 500.000 de elevi; 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală, vorbim despre măşti şi dezinfectanţi în şcoli; 25 de milioane de euro vor fi sume alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile, care vor beneficia în acelaşi timp de o finanţare de 5.000 de euro per container pentru racordul acestora la infrastructura de apă şi canalizare.

Practic, vorbim de un număr de aproximativ 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor din punct de vedere sanitar ale elevilor. Cine poate aplica pentru aceste fonduri? Vorbim despre autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, precum şi unităţile şcolare. Acestea pot aplica în mod individual sau în parteneriat şi pot cere decontarea cheltuielilor efectuate pe aceste categorii de obiective începând din luna octombrie. Important însă este că este permisă decontarea cheltuielilor pentru aceste categorii de achiziții efectuate începând cu 1 august. Practic, autoritățile locale care au achiziționat tablete pentru elevi, dispozitive electronice pentru învăţământul online, măști, materiale de protecție sanitară, care au efectuat deja aceste achiziții începând cu data de 1 august sunt eligibile pentru decontarea acestor cheltuieli și pot depune cererea pentru finanțarea lor de către Ministerul Fondurilor Europene începând din luna octombrie.

Este o ordonanță extrem de importantă pentru asigurarea în condiții cât mai bune a începerii noului an școlar și pentru finanțarea achizițiilor esențiale pentru asigurarea desfășurării în condițiile actuale din punct de vedere sanitar a activităților școlare. O altă ordonanță de urgență așteptată în domeniul agriculturii este ordonanța pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare. Forma sprijinului, valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar, pentru suprafețele afectate de secetă. Imediat după publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program, vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare a pierderilor suferite de fermierii români ca urmare a secetei.

O altă ordonanță de urgență în domeniul economic, după primirea tuturor avizelor necesare și preluarea observațiilor primite în cadrul acestor avize, a fost adoptată ordonanța de urgență în formă finală pentru modificarea programului IMM Invest. Astfel, a fost majorat plafonul de garanții de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde de lei. Perioada ajutorului de stat sub forma dobânzii subvenționate 100% în cadrul acestor credite pentru capital de lucru și investiții a fost modificată la o perioadă standard pentru toți beneficiarii din cadrul acestui program, respectiv opt luni de zile de la data acordării creditului. De asemenea, o altă modificare importantă în cadrul acestui program vizează accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la credite pentru capital de lucru, în aceleaşi condiţii de garanţii de stat şi cu dobândă subvenţionată de stat, respectiv, majorarea acestui plafon pentru credite pentru capital de lucru la 5 milioane de lei, de la un milion de lei la 5 milioane de lei. Practic, întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa şi această facilitate de credit pentru capital de lucru până la 5 milioane de lei. Un alt program inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului Orban „Reclădim România” este programul IMM Factor, care vine să spijine companiile, în perioadă de dificultate economică, în ceea ce priveşte accesul acestora la lichidităţile din piaţa financiar-bancară şi, în acest sens, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor.

În acest caz vorbim despre garanţii de stat în cuantum de 50% din valoarea finanţării de acest tip cu costuri de garantare subvenţionată de stat, iar valoarea maximă a facilităţii de finanţare este de 5 milioane de lei per beneficiar. Pe scurt, în acest caz vorbim despre un stimulent pentru piaţa financiar-bancară de a veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al companiilor care în această perioadă, din cauza dificultăţilor economice, pot suferi din cauza întârzierilor în plata facturilor pe care le-au emis. Cu alte cuvinte, o companie care doreşte să primească mai repede banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client la momentul scadenţei acelei facturi. Pentru a încuraja un astfel de sistem, care există în foarte multe ţări europene şi în economiile dezvoltate, statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument prin forma aceasta a garanţiilor de stat.

Valoarea plafonului de garanţii, în cadrul acestei scheme, este de un miliard de lei pentru o perioadă de 12 luni, perioadă în care, prin acest instrument, companiile vor putea avea acces mai uşor la lichidităţi, ca urmare a decontării facturilor prin sistemul de factoring. De asemenea, în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică „Reclădim România ” a fost inclus un program pentru sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii în ceea ce privește finanțarea investițiilor, de către aceste companii, în surse de energie regenerabilă. Astfel, Ministerul Economiei a propus, în primă lectură, în această ședință de guvern, o ordonanță de urgență pentru aprobarea Programului Electric App. Este vorba despre o schemă de finanțare a investițiilor realizate de întreprinderile mici și mijlocii pentru dotarea acestora, pentru achiziția, instalarea de echipamente pentru producerea energiei electrice prin panouri fotovoltaice, precum și pentru achiziția de stații de încărcare a vehiculelor electrice. Valoarea maximă a sprijinului este de 100.000 de euro în cadrul acestui program, iar schema beneficiază de un buget de 200 de milioane de euro. În fine, tot de la Ministerul Economiei a fost inițiată o hotărâre de guvern pentru acoperirea pierderilor suferite de Complexul Energetic Hunedoara, ca urmare a calamităților înregistrate, provocate de inundații și pentru realizarea lucrărilor necesare pentru repararea efectelor acestor inundații.

Vorbim despre un ajutor în valoare de 7,2 milioane de lei de la Fondul de rezervă al Guvernului. Acestea au fost principalele acte normative aprobate în ședința de Guvern .

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.